Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ 2017

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 14:03
UPD:14:05
EPA/OLIVIER HOSLET

Το Βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάροφ 2017 είναι:

Η Άσια Μπίμπι, χριστιανή από το Πακιστάν, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 για βλασφημία, σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο. Η Μπίμπι βρίσκεται στην πτέρυγα θανατοποινιτών για περίπου επτά χρόνια και η έφεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναβληθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (Ευρωσκεπτικιστική Κεντροδεξιά - Δεξιά).

Η Αούρα Λολίτα Τσάβες Ιξκακουΐκ από τη Γουατεμάλα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος του Συμβουλίου του CPK, οργανισμού που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φυσικών πόρων από την επέκταση των ορυχείων, την υλοτομία, την υδροηλεκτρική και γεωργική βιομηχανία στην περιοχή και η οποία έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή της. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων (Οικολόγοι).

Οι επικεφαλής του φιλοκουρδικού τουρκικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουκσεγκντάγ, οι οποίοι συνελήφθησαν το Νοέμβριο του 2016 μετά την άρση της ασυλίας τους, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Προτάθηκαν από την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ριζοσπαστική Αριστερά).

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσον αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σε ένα κλίμα αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Έχουν προταθεί από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντροδεξιά) και των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (Κέντρο).

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντάγουϊτ Ισάακ (Σουηδία-Ερυθραία), που συνελήφθη το 2001 από τις αρχές της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια πολιτικής καταστολής. Είχε φυλακιστεί χωρίς δίκη και τελευταία φορά εμφανίστηκε το 2005. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Κεντροαριστερά), την ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίκστρομ και άλλα 46 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μπουρούντι, Πιερ Κλαβέ Μπονίμπα, ιδρυτής της Ένωσης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Κρατουμένων. Συνελήφθη το 2014 και μετά μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 2015, βρέθηκε στο Βέλγιο, όπου και ζει σήμερα. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (αντιευρωπαϊκή συντηρητική Δεξιά).

Πρόγραμμα

2 Οκτωβρίου 2017: τα μέλη παρουσιάζουν τους υποψηφίους σε συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10 Οκτωβρίου 2017: Οι επιτροπές Εξωτερικών και Ανάπτυξης ψηφίζουν τους τρεις φιναλίστ

26 Οκτωβρίου 2017: Η Διάσκεψη των Προέδρων ανακοινώνει το νικητή

13 Δεκεμβρίου 2017: Τελετή απονομής του Βραβείου στο Στρασβούργο, κατά την ολομέλεια του ΕΚ

Δημοφιλή