Γιούνκερ: Μια ανεξάρτητη Καταλωνία δεν θα γινόταν αυτόματα μέλος της Ε.Ε.

«Θα έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων»
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 18:16
UPD:18:21
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούργιο κράτος.

Οι αρχές της Καταλωνίας σκοπεύουν να προχωρήσουν την 1η Οκτωβρίου στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, μολονότι το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το έχει κρίνει παράνομο.

«Αν υπήρχε μια ψήφος υπέρ του "ναι" στην καταλανική ανεξαρτησία, τότε θα σεβόμασταν αυτήν την απόφαση. Όμως η Καταλωνία δεν θα μπορεί να είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το YouTube.

Τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει και ο προκάτοχός του, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οποιοδήποτε νέο, ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες για την ένταξή του στην ΕΕ. Ως παράδειγμα έφερε τη Σκωτία και, χαριτολογώντας, την πατρίδα του, το Λουξεμβούργο. «Αν το βόρειο Λουξεμβούργο αποσχιζόταν από το νότιο, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες», είπε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια πολύχρονη διαδικασία που απαιτεί από τις υποψήφιες χώρες να τηρούν όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε., αλλά και από τις χώρες-μέλη να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία θα μπορούσε, αν ήθελε, να μπλοκάρει την ένταξη μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ε.Ε. ήταν η Κροατία, το 2013.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή