Π. Τζεντιλόνι: Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 13:18
UPD:14:45
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας, επισημαίνοντας πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

«Η σχέση μας πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω κυρίως στον τομέα των επενδύσεων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, είναι η καλύτερη στιγμή για το πράξουμε, το οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, ενώ αργότερα, μετά από σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική «γιατί», όπως είπε μεταξύ άλλων, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με αποτελεσματικό τρόπο και τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί, όπως είπε, η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.

Ο κ. Τζεντιλόνι επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες Βορρά-Νότου, τονίζοντας πως η συνεργασία Ιταλίας-Ελλάδας ενισχύει τον Νότο. Είμαστε κατεξοχήν μεσογειακές χώρες και προσπαθούμε και οι δύο για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό  και τραπεζικό στην Ευρωζώνη, τονίζοντας όμως ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πλαίσιο οικονομικών δεδομένων, αλλά πρέπει να αφορά και τους πολίτες.

«Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία [στην Ευρωζώνη], να μην είναι μια πορεία αποκλεισμών αλλά συνεργασίας» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να αφορά βελτιωμένες πολιτικές, όχι μόνο κοινό ΥΠΟΙΚ. «Θα ήθελα μια Ευρώπη υπέυθυνη απέναντι στους πολίτες της. Χρειαζόμαστε απασχόληση, ανάπτυξη, καινοτομία» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή