Γερμανία: «Πέφτει» αλλά νικά εύκολα η CDU της Μέρκελ, τρίτο κόμμα η Αριστερά

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:04
UPD:17:08
REUTERS/AXEL SCHMIDT

Η υποστήριξη στην κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ΄Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε «χαμηλό» τετραμήνου, ωστόσο η παράταξη διατηρεί ακόμη διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), σύμφωνα με την εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Forsa.

Η υποστήριξη για τον κοινό εκλογικό συνασπισμό της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας και της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) Βαυαρίας φθάνει το 37%, ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 25%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο, παραμένουν «κολλημένοι» στο 23%.

Σε ερώτηση για τον «καταλληλότερο» για την καγκελαρία, όπως ονομάζεται η πρωθυπουργία στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ προηγείται με 48%, με τεράστια διαφορά από τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς (22%).

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Die Linke (Η Αριστερά), διάδοχος του ανατολικογερμανικού κυβερνώντος κόμματος επί «υπαρκτού σοσιαλισμού», στο οποίο έχουν προσχωρήσει από το 2007 και αριστεροί σοσιαλδημοκράτες.

Το εθνικιστικό δεξιό, με έντονες ακροδεξιές και αντιμεταναστευτικές τάσεις κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο αντιμεταναστευτικό κόμμα που θα εισέλθει στο κάτω σώμα (Μπούντεσταγκ) του γερμανικού κοινοβουλίου, με ποσοστό 9%.

Το κεντρώο, φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), καθώς και το οικολογικό κόμμα «Οι Πράσινοι», αναμένεται να είναι τέλος τα άλλα δύο κόμματα που θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο, με ποσοστό 8% έκαστο.

Το σύστημα με το οποίο διεξάγονται οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές είναι εκείνο της απλής αναλογικής, με αρκετά υψηλό ωστόσο όριο εισόδου στη Μπούντεσταγκ (5%).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή