Γαλλία-Ολλανδία: Στις Αντίλλες ο πρόεδρος Μακρόν και ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 17:16
UPD:17:49
REUTERS/POOL

Κατά την άφιξή του στο Πουάντ-α-Πιτρ, στη Γουαδελούπη, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι «η πρόβλεψη υπήρξε πλήρης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ - Αλεξάντερ μετέβησαν νωρίτερα στα νησιά των Αντιλλών, τα οποία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα Ίρμα, για να διαπιστώσουν το «πρωτοφανές» εύρος των ζημιών και να προσπαθήσουν να κατευνάσουν την οργή των κατοίκων για την οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται από την πλευρά του στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Ανγκουΐλα, ενώ το Λονδίνο επικρίνεται επίσης για τον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής που προκάλεσε τουλάχιστον 40 νεκρούς στην Καραϊβική και στη Φλόριντα.

Η γαλλική, η ολλανδική και η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να στείλουν ενισχύσεις στα συνεργεία διάσωσης και την αστυνομία στα νησιά που βυθίστηκαν στο χάος και σε μερικές περιπτώσεις παραδόθηκαν σε λεηλασίες μετά το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα.

Κατά την άφιξή του στο Πουάντ-α-Πιτρ, στη Γουαδελούπη, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι «η πρόβλεψη υπήρξε πλήρης».

Η κυβέρνηση «αποκρίθηκε αμέσως μόλις δόθηκε η πληροφορία, άρα πολλές ημέρες πριν, και συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στους δημοσιογράφους, στην πίστα του αεροδρομίου.

«Η επιστροφή στην κανονική ζωή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, ο οποίος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί στη συνέχεια το γαλλο-ολλανδικο νησί Άγιος Μαρτίνος και το γαλλικό νησί Άγιος Βαρθολομαίος, τα δύο νησιά που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα.

Ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας δήλωσε ότι «τάσσεται υπέρ» της δημιουργίας μιας κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής όπως ζητούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Όμως «τώρα είναι η ώρα της εθνικής ενότητας, ας είμαστε αξιοπρεπείς», επέμεινε.

Το προεδρικό περιβάλλον δεν αναμένει «πολύ θερμή υποδοχή» στον Άγιο Μαρτίνο, καθώς η Ίρμα είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, πολλοί άλλοι να αγνοούνται, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

«Μείναμε τέσσερις, πέντε ημέρες χωρίς βοήθεια, να υπερασπιστούμε μόνοι μας τους εαυτούς μας απέναντι σε άνδρες οπλισμένους», δήλωσε ο Φαμπρίς, ιδιοκτήτης εστιατορίου που ζει στον Άγιο Μαρτίνο τα τελευταία 15 χρόνια και επαναπατρίστηκε στη μητροπολιτική Γαλλία τη Δευτέρα. «Η διαχείριση του γαλλικού κράτους; Λυπάμαι πραγματικά, αλλά τίποτα. Δεν μας υποστήριξε καθόλου», είπε.

Όπως και η Ολλανδία, η Γαλλία έθεσε σε λειτουργία γέφυρες από αέρος και θαλάσσης προκειμένου να απομακρύνει τους ανθρώπους που είχαν πιο πολλή ανάγκη στη μία περίπτωση και να διοχετεύσει φορτία τροφίμων στη δεύτερη. Περίπου 85 τόνοι τροφίμων, ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και 2,2 τόνοι φαρμάκων έχουν ήδη μεταφερθεί στα νησιά.

«Συγκλονισμένος» ο Ολλανδός μονάρχης

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ αναμένεται από την πλευρά του να επισκεφθεί τα νησιά Σάμπα και Άγιος Ευστάθιος, αφού πέρασε τη νύχτα στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου. Συνοδευόμενος από τον Ολλανδό υπουργό Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ, συνάντησε κατοίκους και παρακολούθησε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξέφρασε τον συγκλονισμό του.

«Από το αεροπλάνο είδα πράγματα που δεν έχω δει ποτέ. Έχω δει πόλεμο και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σύμφωνα με τον βασιλιά, που αναμένεται να επιστρέψει στην Ολλανδία εντός της ημέρας, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έχουν αρχίσει. «Οι άνθρωποι μού είπαν ότι εργάζονται από κοινού για να ανορθώσουν, να ανοικοδομήσουν το νησί. Έχουν πίστη στο μέλλον», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή