Πέθανε ο Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 14:57
UPD:17:25

Ο Σερ Πίτερ Χολ (Peter Hall), ιδρυτής της Royal Shakespeare Company (RSC) και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

 Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή χθες στο University College Hospital, όπου νοσηλευόταν. Μαζί του ήταν η οικογένειά του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για τον θάνατό του.

«Χάθηκε ένα σπουδαίο πνεύμα», δήλωσε για τον θάνατο του Πίτερ Χολ ο Greg Doran, καλλιτεχνικός διευθυντής της RSC.

Ο Σερ Πίτερ Χολ ίδρυσε την RSC το 1960 και το 1973 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2011 διαγνώστηκε με άνοια. Ήταν παντρεμένος με την Nicki και είχε έξι παιδιά και 9 εγγόνια, από συνολικά τέσσερις γάμους. Υπήρξε παντρεμένος επίσης με τις Leslie Caron, Jacqueline Taylor και Maria Ewing.

Ο Πίτερ Χολ ήταν γνώριμος του ελληνικού κοινού καθώς είχε παρουσιάσει παραστάσεις στην Επίδαυρο. Μεταξύ άλλων, είχε δημιουργήσει την παράσταση μαμούθ, διάρκειας 15 ωρών, «Τάνταλο», που βασίζονταν σε ήρωες και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Γραφείο Τύπου Το Ποτάμι

Ο πολύ σημαντικός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ δεν είναι πια μαζί μας. Εραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ιδιαίτερα του αρχαίου δράματος, με πολλές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, υπήρξε ένας θεατράνθρωπος που επηρέασε με το καλλιτεχνικό του ανάστημα τα θεατρικά πράγματα της χώρας του.

Ένας από τους στυλοβάτες του περίφημου Royal Shakespeare Company αλλά και του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, διαμόρφωσε μετά από βαθιά μελέτη και έρευνα ένα διακριτό κώδικα σκηνοθετικής προσέγγισης τόσο της αρχαίας τραγωδίας όσο και της κωμωδίας. Ο τρόπος του έμοιαζε να παντρεύει το σύγχρονο πνεύμα με την κλασσική παράδοση, την γνώση και τον σεβασμό με την απαραίτητη και δημιουργό αυθαιρεσία. Το χνάρι του θα μείνει ευδιάκριτο στον εφήμερο θεατρικό κόσμο.

So long sir Peter Hall!

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή