Πώς αξιολογεί η κυβέρνηση την επίσκεψη Μακρόν

Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 07:48
UPD:16:45
SOOC/Alexandros Michailidis

Οι κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, επισημαίνουν τη βαρύτητα του συμβολισμού καθεαυτού της επίσκεψης του στην Ελλάδα και των μηνυμάτων που έστειλε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία ενισχύεται από τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε, στο ξεκίνημα των συζητήσεων για την γ' αξιολόγηση.

A- A A+

Ικανοποίηση δηλώνει η Αθήνα από τα αποτελέσματα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το σύνολο της παρουσίας του συγκλίνει στην κατεύθυνση της στήριξης στην Ελλάδα και στην πορεία ανάκαμψής της γενικότερα και της γαλλικής στήριξης στον δρόμο της χώρας για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ειδικότερα.

Οι κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, επισημαίνουν τη βαρύτητα του συμβολισμού καθεαυτού της επίσκεψης του στην Ελλάδα και των μηνυμάτων που έστειλε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία ενισχύεται από τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε, στο ξεκίνημα των συζητήσεων για την γ' αξιολόγηση.

Από την κυβέρνηση θεωρούν, σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, ότι οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο Γάλλος Πρόεδρος στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ιδιαίτερα και το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι «βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά στοιχεία να διαφαίνονται» και υπογραμμίζουν την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους. Παράλληλα, είπε για το Ταμείο ότι «δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει» και πως η εθνική κυριαρχία και η αξιοπιστία της Ευρώπης πάσχει.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, με αφορμή τη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη, Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν ότι θα πρέπει να είναι αυτοδύναμη για να επιλύει τα προβλήματα της και ότι διαθέτει τα εργαλεία για να το κάνει αυτό.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση και στο γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Απόφαση που είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Γαλλία στη θετική εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος, καθώς, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος».

Επίσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εντοπίζουν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Γάλλου Προέδρου παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση.

Ως προς τον τρίτο πυλώνα της επίσκεψης Μακρόν, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπήρξε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχει σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής προστασίας.

Υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, και επισήμανε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στις ΑΠΕ, ενώ επανέλαβε τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή