Μηνύματα Πρ. Παυλόπουλου στους γείτονες ενώπιον Μακρόν

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 22:33
UPD:08/09/2017 00:16
INTIME NEWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
A- A A+

Στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη φιλία Ελλάδας - Γαλλίας, ενώ έστειλε μηνύματα στην Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ενώπιον του Γάλλου προέδρου.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι μόνο ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος Δικαίου μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπληρώνει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των εταίρων. «Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», πρόσθεσε.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του.  Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Επίσης, υπογράμμισε ότι κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. «Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα τείνει πάντοτε χείρα φιλίας. «Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.  Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», πρόσθεσε.

Για την ΠΓΔΜ, είπε πως «καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής  παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη - μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την γείτονα Αλβανία:  Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή