Αλ. Τσίπρας: Μήνυμα για νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 19:38
UPD:08/09/2017 00:11
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο στην Ευρώπη για ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας και αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στον λόφο της Πνύκας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι «όσο η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, άλλο τόσο χρειάζεται έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση Δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών. «Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών», εξήγησε.

Όπως είπε, η Eυρώπη χρειάζεται να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας ενωμένης Ευρώπης «όχι ως δύναμης επιβολής, αλλά ως δύναμης ειρήνης, προόδου, ασφάλειας». «Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «μόνο στηριγμένη στους πολίτες της εργασίας και της δημιουργίας θα μπορέσει η Ευρώπη να παίξει τον ρόλο που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες».

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Στάθηκε, δε, στην ανάγκη μιας περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης και εκδημοκρατισμού της Ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις»

Νωρίτερα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς να αναζητεί τη βοήθεια τρίτων. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί βάσει της ελληνικής εμπειρίας. «Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός», όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν ρόλο σταθεροποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Άρα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Συνεπώς, να φτιάξει και τους δικούς της θεσμούς, τα δικά της εργαλεία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ ανέφερε ότι με τον κ. Μακρόν «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή