Αντιπολεμική «Λυσιστράτη» με νικητή τον έρωτα

Η κωμωδία του Αριστοφάνη, στο Ηρώδειο, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 10:30

Ο έρωτας νικά τον πόλεμο, στο πιο αντιπολεμικό έργο του μεγάλου αρχαίου κωμικού ποιητή Αριστοφάνη, τη «Λυσιστράτη», η οποία, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Μπέζο, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Στη συνέχεια, το έργο θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με δύο ακόμα παραστάσεις  -στα Βριλήσσια, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, και στη Θήβα, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Με όπλο τη σεξουαλική αποχή

Κεντρική ηρωίδα της κωμωδίας, η οποία παίχτηκε το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου, είναι η Αθηναία Λυσιστράτη, η οποία συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως, αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η επίσης Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας, παράλληλα, σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Φυσικά, οι άντρες, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση, και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Και στα δύο στρατόπεδα, όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας

Στην παράσταση αυτή, ισχυρότατους πυλώνες  αποτελούν η μουσική και η κίνηση, αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της αττικής κωμωδίας. Πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημόσιου ταμείου, το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης» είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάστηκε το έργο, αφού μαινόταν ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο τον χρόνο. Κατά κανόνα, τον νικούν. Η «Λυσιστράτη» συνδυάζει, σε ένα πρόσωπο, τη σοφία με τον ερωτισμό, τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία - απόδοση: Γιάννης Μπέζος, στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης, μουσική: Κωστής Μαραβέγιας, σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού, χορογραφίες - κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου, φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς, βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη, βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου, παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη. Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη), Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος). Παίζουν: Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 15 έως 50 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ, ταμείο του θεάτρου «Ακροπόλ»: Ιπποκράτους 9 - 11, τηλ.: 210 3648303 (10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00), καταστήματα Seven Spots, Media Markt, Reload, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και σε όλο το δίκτυο συνεργατών της Viva, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή