Μόσχα: Καταφανώς εχθρική ενέργεια το κλείσιμο ρωσικών διπλωματικών κτηρίων στις ΗΠΑ

Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 19:05
UPD:23:52
REUTERS/JAMES LAWLER DUGGAN

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναιρέσει την απόφασή της.

A- A A+

«Καταφανώς εχθρική ενέργεια» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την απόφαση της Ουάσιγκτον να κλείσουν τρεις ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναιρέσει την απόφασή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και δύο κτηρίων που στεγάζουν εμπορικές αποστολές στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ως αντίποινα για την απόφαση της Μόσχας να περικόψει τη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ρώσοι διπλωμάτες εργάζονταν για την εκκένωση των κτηρίων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Καλούμε τις αρχές των ΗΠΑ να επανέλθουν στη λογική και να επιστρέψουν αμέσως τις ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα φέρουν όλη την ευθύνη για την αυξανόμενη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε νότα διαμαρτυρίας σε διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Μόσχα, με φόντο τα αμερικανικά σχέδια για έρευνα στο κτηριακό συγκρότημα της ρωσικής εμπορικής αποστολής στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, η διαμαρτυρία επιδόθηκε στον αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, Άντονι Φ. Γκόντφρι.

Η Μόσχα έκανε λόγο για «παράνομη επιθεώρηση» του ρωσικού διπλωματικού κτηρίου, καθώς και για «άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια» η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για «αντιρωσικές προκλήσεις» μέσω της «εμφύτευσης επικίνδυνων αντικειμένων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή