Ερώτηση Κ. Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 19:43
UPD:19:45
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Χατζηδάκης διερωτάται αν η ΔΕΗ μπορεί να σηκώσει το βάρος των πρόσθετων επενδύσεων που, όπως σημειώνει, απαιτούνται για την  αναβάθμιση των λιγνιτικών της μονάδων ή η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα καίριο χτύπημα στην επιχείρηση.

A- A A+

Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για τη ΔΕΗ κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως αναφέρει, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, η κυβέρνηση φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια αλλαγή προς το αυστηρότερο της περιβαλλοντικής κοινοτικής νομοθεσίας, που προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στην επιχείρηση καθώς θέτει αυστηρότερα όρια στην λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων.

Ο κ. Χατζηδάκης διερωτάται αν η ΔΕΗ μπορεί να σηκώσει το βάρος των πρόσθετων επενδύσεων που, όπως σημειώνει, απαιτούνται για την  αναβάθμιση των λιγνιτικών της μονάδων ή η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα καίριο χτύπημα στην επιχείρηση.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι πλέον τέθηκε σε ισχύ νέα περιβαλλοντική νομοθεσία (συμπεράσματα για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) στις μεγάλες μονάδες καύσεις) που θέτει νέα αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές αερίων ρύπων (πλην  του διοξειδίου του άνθρακα). Επίσης, σύμφωνα με την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (2010/75/ΕΕ) όλες οι μονάδες καύσης έχουν πλέον διορία τεσσάρων ετών να συμμορφωθούν με τα νέα όρια.

Τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης  δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην πολύπαθη ΔΕΗ η οποία πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις για να προσαρμοστεί στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε.

Επιπλέον, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών ρύπων βγάζουν εκτός προδιαγραφών σημαντικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μπορεί να ανακύψουν προβλήματα και να επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στη πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.  

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπισθούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Επίσης ζητάει να πληροφορηθεί την εκτίμηση του κόστους των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και αν η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή