Έρευνα για την έξαρση της βίας λευκών εθνικιστών και πυρά κατά Τραμπ

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017 14:32
UPD:15:06
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Η αναταραχή στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια προκάλεσε μια εσωτερική κρίση με αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ, με πολλούς τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά να τον επικρίνουν, επειδή καθυστέρησε να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό και επειδή όταν το έκανε, απέφυγε να καταδικάσει σαφώς τους διαδηλωτές υπέρ της υπεροχής της λευκής φυλής που υποκίνησαν τα επεισόδια

Οι αρχές των ΗΠΑ θα διεξαγάγουν έρευνα για τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν εξαιτίας της διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης λευκών εθνικιστών το Σάββατο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30 άλλοι άνθρωποι.

Η αναταραχή στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια προκάλεσε μια εσωτερική κρίση με αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ, με πολλούς τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά να τον επικρίνουν, επειδή καθυστέρησε να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό και επειδή όταν το έκανε, απέφυγε να καταδικάσει σαφώς τους διαδηλωτές υπέρ της υπεροχής της λευκής φυλής που υποκίνησαν τα επεισόδια.

«Αναμφίβολα θα έχουμε περισσότερες διαδηλώσεις στο Σάρλοτσβιλ, επειδή μας αρνούνται συνταγματικά δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τζέισον Κέσλερ, ο οποίος, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένας λευκός εθνικιστής μπλόγκερ.

Ο Κέσλερ διοργάνωσε τη συγκέντρωση «Ενώστε τη Δεξιά» εναντίον ενός σχεδίου να απομακρυνθεί ένα άγαλμα του ήρωα του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου Ρόμπερτ Λι από ένα πάρκο.

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν για τα βίαια επεισόδια, περιλαμβανομένου του Τζέιμς Φιλντς, ενός 20χρονου λευκού άνδρα από το Οχάιο ο οποίος προφυλακίστηκε επειδή φέρεται να έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε πλήθος αντιδιαδηλωτών το Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 32χρονη γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι 19 άνθρωποι, οι πέντε από τους οποίους σοβαρά.

EURONEWS

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ποιο ήταν το κίνητρο για το περιστατικό ωστόσο εισαγγελείς των ΗΠΑ και το FBI ξεκίνησαν έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν επίσης τη συντριβή ενός ελικοπτέρου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πολιτειακοί αστυνομικοί της Βιρτζίνια οι οποίοι συνέδραμαν τις προσπάθειες για την καταστολή των ταραχών.

Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τέρι Μακόλιφ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε τη συγκέντρωση των λευκών εθνικιστών, όμως η απόφαση αυτή δεν σταμάτησε τη βία.

Περίπου 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

«Παρακαλώ πηγαίνετε στα σπίτια σας και μην ξανάρθετε», ήταν το μήνυμα του Μακόλιφ προς τους λευκούς εθνικιστές, το οποίο απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει θέση για εσάς εδώ, δεν υπάρχει θέση για εσάς στην Αμερική», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε πως «πολλές πλευρές» ενεπλάκησαν στα περιστατικά του Σάρλοτσβιλ, σχόλια που προκάλεσαν επικρίσεις σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος επειδή δεν περιελάμβαναν μια ρητή καταδίκη των λευκών εθνικιστών.

«Καταδικάζουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτή την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές», δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους από το γήπεδο γκολφ που διαθέτει στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η συγκέντρωση των λευκών εθνικιστών απηχεί μια μακρά διένεξη στον Νότο των ΗΠΑ για τη μάχη για τη σημαία της Συνομοσπονδίας και άλλα σύμβολα της πλευράς των εξεγερμένων στον Εμφύλιο Πόλεμο για την κατάργηση της δουλείας.

Η βία στο Σάρλοτσβιλ είναι η πιο πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα σε ακροδεξιούς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν δηλώσει πίστη στον Τραμπ.

Περίπου 24 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Σάρλοτσβιλ τον Ιούλιο όταν η Κου Κλουξ Κλαν πραγματοποίησε συγκέντρωση κατά της απομάκρυνσης του αγάλματος του Λι. Λευκοί εθνικιστές κρατώντας πυρσούς είχαν διαδηλώσει επίσης τον Μάιο κατά της απομάκρυνσης του αγάλματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή