Πιθανό «σχίσμα» στο Bitcoin

Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 00:38
UPD:00:38
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

«Σχίσμα» ενδεχομένως να λάβει χώρα στον κώδικα λογισμικού του γνωστού ψηφιακού νομίσματος, Bitcoin με σκοπό τη δημιουργία ενός «κλώνου», με το όνομα «Bitcoin Cash», με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τους κατόχους ποσών του νομίσματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, της πρωτοβουλίας αυτής ηγείται μια μικρή ομάδα από «miners» που βρίσκονται στην Κίνα (miners ονομάζονται χρήστες που πληρώνονται σε Bitcoin εν είδει ανταμοιβής για συνεισφορά υπολογιστικής ισχύος στο δίκτυο του ψηφιακού νομίσματος) οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι με προταθείσες βελτιώσεις στην τεχνολογία του.

Οι χρήστες αυτοί φέρονται να έχουν ξεκινήσει κάτι που είναι γνωστό ως «fork» (πιρούνι), όπου το blockchain (δημόσιο κατάστιχο όλων των συναλλαγών σε bitcoins) χωρίζεται σε δύο «μονοπάτια». Αυτό αναμένεται να ενεργοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 1 Αυγούστου.

Εάν αυτό όντως γίνει και προχωρήσει, θα έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου ανταγωνιστή για το Bitcoin, που αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερης αξίας ψηφιακό νόμισμα. Ωστόσο, είναι άγνωστο πότε θα συμβεί και αν θα συμβεί κάτι τέτοιο- ή πόσο θα αξίζει το (πιθανό) νέο νόμισμα. Εάν όντως συμβεί πάντως, όπως υπογραμμίζει το Reuters, όλοι όσοι έχουν bitcoins θα έχουν πρόσβαση σε μια ίση ποσότητα Bitcoin Cash δωρεάν, τα οποία νομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ανταλλαγή με «κανονικά» ή άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Όπως σημειώνει το BBC πάντως, πολλές δημοφιλείς πλατφόρμες συναλλαγών σε bitcoins αρνούνται να υποστηρίξουν τα νέα νομίσματα, οπότε και αναμένεται -εάν όντως λάβει χώρα το «σχίσμα»- να υπάρξουν επιπλοκές στην όλη υπόθεση, καθώς οι χρήστες που θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin Cash θα πρέπει να βρουν νέες εναλλακτικές πλατφόρμες, κάτι που επίσης εμπεριέχει κινδύνους. Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις όσον αφορά στην αξία του Bitcoin.

Η δυσαρέσκεια των miners που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία για το Bitcoin Cash έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνονται οι συναλλαγές: Πριν λίγο καιρό είχαν προταθεί δύο λύσεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει διχασμό μεταξύ της κοινότητας, και συγκεκριμένα μεταξύ πολλών miners και πολλών developers που εργάζονται πάνω στον κώδικα του Bitcoin και του σχετιζόμενου λογισμικού. Εν τέλει προτάθηκε μια τρίτη, συμβιβαστική λύση (Segwit2x), που φάνηκε να αποτρέπει τον «εμφύλιο», μέχρι που ένας πρώην μηχανικός του Facebook (Άμορι Σετσέτ) και άλλοι «παράγοντες» του χώρου του Bitcoin αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για το Bitcoin Cash, καθώς παρουσιάζονταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του Segwit2x.

Προτεινόμενα για εσάς