Βραζιλία: Στο 5% η δημοτικότητα του προέδρου Τέμερ

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 19:55
UPD:19:58
REUTERS/ADRIANO MACHADO
A- A A+

Η δημοτικότητα του προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ έχει πέσει στο 5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο με αντικείμενο την παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της διαφθοράς.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι επτά στους 10 Βραζιλιάνους (ποσοστό 70%) θεωρούν ότι η διακυβέρνηση Τέμερ είναι «κακή ή απεχθής». Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1985 και την επιστροφή της δημοκρατίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τον περασμένο Μάρτιο η δημοτικότητα του κ. Τέμερ ανερχόταν στο 10% και το 55% των ερωτηθέντων θεωρούσαν «κακό» τον τρόπο διακυβέρνησής του. Σήμερα, το 90% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον πρόεδρο, η θητεία του οποίου λήγει (θεωρητικά) στα τέλη του 2018.

Ο Μ. Τέμερ ανέλαβε την προεδρία τον Ιούνιο του 2016 μετά την έκπτωση της Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της. Το ποσοστό δημοτικότητάς του όχι μόνο δεν πήρε ποτέ την ανιούσα, αλλά αντιθέτως έφθινε όσο περνούσαν οι μήνες.

Μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης από το κεντροαριστερό - αριστερό Κόμμα Εργαζομένων, ο συντηρητικός πρόεδρος προώθησε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βγάλει τη Βραζιλία από την ύφεση. Όμως, όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ενεπλάκη και αυτός στο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Την επόμενη Τετάρτη το κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει το πράσινο φως για να παραπεμφθεί ο Μ. Τέμερ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 13 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 προσώπων.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή