Επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ για το Κυπριακό

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 23:40
UPD:06/07/2017 01:21
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

A- A A+

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ συμφώνησαν ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως την Πέμπτη, όταν συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κυπριακό: Δεν μεταβαίνουν στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί

Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων -Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου- θα συνεχιστεί προς ώρας η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά τη συνεδρίαση για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, η οποία διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανέφερε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έρθουν οι πρωθυπουργοί».

«Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις», είπε ο κ. Κοτζιάς. 

Υποβολή προτάσεων για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα από Ν. Αναστασιάδη

Πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα θα αναλάβει η κυπριακή πλευρά όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για υποβολή προτάσεων και αναμένει «και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση».

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «να κωφεύσουν σε όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς».

«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον» ανέφερε στις αναρτήσεις του.

Ανακοινώθηκε η μετάβαση Γκουτέρες στην Ελβετία 

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό, επιστρέφει στο μεταξύ την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για τους λόγους της μετάβασης του κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά και αν υπάρχει άρση του αδιεξόδου, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο γ.γ. του ΟΗΕ αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα χρειαστεί την Πέμπτη».

Επικοινωνία Τσίπρα - Μέι

Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό είναι συνεχείς, ενώ προηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι. 

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού, συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.

Απ' την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε αμετακίνητος δηλώνοντας ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους» και στέλνοντας μήνυμα ότι η απόφαση για την τελική λύση πρέπει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή