Κυπριακό: Επί τάπητος στην Ελβετία εγγυήσεις και ασφάλεια

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 09:38
UPD:10:13
REUTERS/DENIS BALIBOUSE
A- A A+

Tις θέσεις τους γραπτώς παρουσιάζουν σήμερα οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, έπειτα από μια παύση των εργασιών το Σαββατοκύριακο.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδος οι δύο κοινότητες, παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και της Ε.Ε. υπό το καθεστώς παρατηρητή, θα θέσουν επί τάπτητος τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. 

Στις 12:00 οι δύο κοινότητες θα συζητήσουν τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού (εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση). 

Αθήνα και Λευκωσία, σε απόλυτο συντονισμό, προσέρχονται καλά προετοιμασμένες στη νέα φάση της διάσκεψης. Οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών, μετά από πολλή δουλειά των ομάδων εργασίας των δύο πλευρών το Σαββατοκύριακο, κορυφώθηκαν χθες το απόγευμα με τη συνάντηση των δύο επικεφαλής, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί, λοιπόν, την έναρξη της ουσίας των διαπραγματεύσεων. Η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με καταληκτική ημερομηνία, το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων και το άνοιγμα της συζήτησης για μηχανισμό επιτήρησης της λύσης θεωρούνται από ελληνικής πλευράς θέματα κλειδιά για μία προσέγγιση λύσης του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο δείπνο όλων των εμπλεκόμενων μερών την περασμένη Παρασκευή υπό τον κ. Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει σαφήνεια επί όλων των ανωτέρω θεμάτων και χρόνος για συζήτηση πριν από κάθε βήμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει όλη την εβδομάδα, καλύπτοντας το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή