Επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζάεφ στη Βουλγαρία

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 19:13
UPD:19:33
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος ότι Σκόπια και Σόφια θα υπογράψουν συμφωνία καλής γειτονίας στις αρχές Αυγούστου και θα γιορτάσουν από κοινού, στις 2 Αυγούστου, την εξέγερση του 1903 στο Ίλιντεν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (φωτ. αρχείου).

Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι τάσσεται η Βουλγαρία, όπως προέκυψε κατά την επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια και τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μπ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι η Σόφια τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης της FYROM και της ένταξης της χώρας πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά στην Ε.Ε. «Ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξαρτάται πρώτα από την επίλυση των υπαρχόντων εσωτερικών προβλημάτων από τους πολιτικούς της "Μακεδονίας" επειδή αποσταθεροποίηση της "Μακεδονίας" θα σήμαινε αποσταθεροποίηση των συνόρων μας. Γι' αυτό είμαστε υπέρ μίας σταθερής "Μακεδονίας" και της προσχώρησής της πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά και στην Ε.Ε.»,τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος ότι Σκόπια και Σόφια θα υπογράψουν συμφωνία καλής γειτονίας στις αρχές Αυγούστου και θα γιορτάσουν από κοινού, στις 2 Αυγούστου, την εξέγερση του 1903 στο Ίλιντεν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Με τη Βουλγαρία θα τιμήσουμε μαζί την Εξέγερση του Ίλιντεν στα Σκόπια, θα δώσουμε σε μία οδό το όνομα του Βούλγαρου πρώην  Προέδρου της Δημοκρατίας Ζέλιου Ζέλεφ, ενώ στη Σόφια μία οδός θα ονομαστεί Μπόρις Τραϊκόφσκι (σ.σ. πρόεδρος της ΠΓΔΜ που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα). Η ιστορία δεν μπορεί παρά να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Η "Μακεδονία" κλείνει σήμερα ένα κεφάλαιο ιστορικού εθνικισμού και μίσους και ανοίγει νέο, του ευρωπαϊκού μέλλοντός της», προσέθεσε και κατέληξε: «Η "Μακεδονία" έχει ευρωπαϊκό μέλλον, έχει φίλους που θέλουν να τη βοηθήσουν».

Ο κ. Ζάεφ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ και για το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον κ. Ράντεφ και τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ.

Σημειώνεται ότι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είχε ταχθεί η Τουρκία, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Σκόπια την Κυριακή 18 Ιουνίου.

 

Δημοφιλή