Βρετανία: Ανασχηματισμό ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 21:18
UPD:12/06/2017 09:56
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της προχωρά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, επιφέροντας ωστόσο μικρές αλλαγές στο ήδη υπάρχον σχήμα.

Συγκεκριμένα, ο Ντάμιαν Γκριν, πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, προήχθη στο αξίωμα του πρώτου υπουργού, με αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε εκείνες ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομίας Ντέιβιντ Γκακ αντικαθιστά τον Ντάμιαν Γκριν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας τη Λιζ Τρας, η οποία είχε επικριθεί για το έργο της και είχε οριστεί από την Τερέζα Μέι υφυπουργός Οικονομικών.

EURONEWS

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διατήρησε τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Υγείας παρά τις κριτικές τις οποίες είχε δεχθεί για τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο Λίαμ Φοξ παραμένει υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια στιγμή όπου η χώρα είναι σε αναζήτηση νέων εταίρων εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα κυριότερα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, κάτι που αφορά κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, τον οποίο προεκλογικά κάποιες φήμες έφεραν να αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Ομοίως, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει υπουργός Εξωτερικών και ο Ντέιβιντ Ντέιβις διατηρεί τη θέση του ως υπουργός αρμόδιος για το Brexit. Τέλος, η Άμπερ Ραντ παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Μάικλ Φάλον στο υπουργείο Άμυνας.

Αυτός ο περιορισμένος ανασχηματισμός θεωρείται πως αντανακλά την εξασθενημένη θέση της Τερέζα Μέι μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες έχασε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή