Βρετανία: Σύγχυση στο Συντηρητικό Κόμμα μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 14:35
UPD:12/06/2017 08:59
REUTERS/STEFAN WERMUTH
A- A A+

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν διαθέτει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο ώστε να βγάλει τη χώρα από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε η φιλοευρωπαία βουλευτίνα του Συντηρητικού Κόμματος, Άννα Σούμπρι.

«Δεν νομίζω ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά», είπε η Σούμπρι η οποία πέρσι, στην προεκλογική εκστρατεία για το Brexit, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αν η Μέι θα μπορέσει να παραμείνει στην πρωθυπουργία, η Σούμπρι είπε ότι μακροπρόθεσμα, η θέση της θα είναι επισφαλής. «Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορέσει να συνεχίσει μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι δυστυχώς θα πρέπει να φύγει. Αλλά όχι για κάποιο χρονικό διάστημα, να είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό. Χρειαζόμαστε σταθερότητα» συμπλήρωσε.

Τα σχόλια της Σούμπρι έρχονται σε αντίθεση με όσα δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαφορετικές απόψεις και τη σύγχυση στο Συντηρητικό Κόμμα μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας. Ο Φάλον, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για το διαζύγιο με την Ε.Ε..

«Η άποψή μας για το Brexit δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει. Θέλουμε μια εταιρική σχέση με την Ευρώπη, θέλουμε μια συμφωνία που θα μεγιστοποιεί την πρόσβασή μας στην ενιαία αγορά, θα διευθετεί το ζήτημα της μετανάστευσης, θα συνεχίζει τη συνεργασία που έχουμε ήδη σε θέματα ασφαλείας με την Ευρώπη» ανέφερε ο Φάλον.

Την άποψη ότι η Μέι θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αστάθεια εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ. «Πρέπει να οδηγήσουμε αυτή τη χώρα σε μια από τις δυσκολότερες διαδικασίες από τις οποίες έχει περάσει εδώ και πολλές γενιές. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι περαιτέρω πολιτική αναταραχή. Για αυτό είμαι πολύ σαφής ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να παραμείνει, να μας οδηγήσει σ' αυτή τη διαδικασία», είπε ο Γκρέιλινγκ στο τηλεοπτικό κανάλι ITV. «Θα ήταν το απόλυτο λάθος να αντιδράσουμε τώρα σε ένα απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε περισσότερη πολιτική αστάθεια, την ώρα ακριβώς που χρειαζόμαστε σταθερότητα για αυτές τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ορισμένα στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός για το Brexit Ντέβιντ Ντέιβις δέχονται πιέσεις από τους υποστηρικτές τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή