Νιγηρία: 14 νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ στο Μαϊντουγκούρι

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 19:05
UPD:19:09
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE

Η επίθεση είχε στόχο τα προάστια της πόλης και - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - οι μαχητές έφεραν βαρύ οπλισμό (φωτ. αρχείου).

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πλέον σφοδρή επίθεση - τους τελευταίους 18 μήνες - την οποία εξαπέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ενάντια στην πόλη Μαϊντουγκούρι, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη εκεί του ασκούντος χρέη προέδρου Γέμι Οσινμπάτζο σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Το Μαϊντουγκούρι στην πολιτεία Μπόρνο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, βρίσκεται στην καρδιά της εξέγερσης των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που διαρκεί ήδη οκτώ χρόνια.

Η επίθεση είχε στόχο τα προάστια της πόλης και - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - οι μαχητές έφεραν βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάντως, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι.

«Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολλαπλές εκρήξεις, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ακόμη ένας άνθρωπος πέθανε σε ένοπλη επίθεση», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας σε δημοσιογράφους.

Ο Γ. Οσινμπάτζο προχώρησε στην επίσκεψή του στο Μαϊντουγκούρι για να ανακοινώσει την έναρξη προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους από την ένοπλη εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Προεδρίας.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει παραδώσει την εξουσία στον Οσινμπάτζο από την 7η Μαΐου, όταν και αναχώρησε για την Μεγάλη Βρετανία με αναρρωτική άδεια.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την εκστρατεία της Μπόκο Χαράμ για να εγκαθιδρύσει ισλαμικό χαλιφάτο στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, ενώ περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δημιουργώντας μία από τις πλέον επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή