Ο Κόρμπιν «ονειρεύεται» κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των Σκωτσέζων εθνικιστών

Ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας με την Μέι
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 13:03
UPD:13:23
REUTERS/ANDREW YATES

Στην ομιλία του, που ήταν εστιασμένη στην αποδόμηση του προεκλογικού μανιφέστου της Τ. Μέι, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «αδύναμο και ασταθές», ο κ. Κόρμπιν επιτέθηκε και προσωπικά κατά του νυν υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο κατηγόρησε ότι είπε ψέματα στον βρετανικό λαό για το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

A- A A+

Αποφασισμένος να σχηματίσει δική του κυβέρνηση, ακόμη και μειοψηφίας, αρκούμενος μόνον στην κοινοβουλευτική στήριξη των κεντροαριστερών Σκωτσέζων εθνικιστών του SNP δηλώνει ο ηγέτης τoυ βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ενθαρρυμένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ιδίως την έρευνα της εταιρείας YouGov, που τον θέλει να έχει μειώσει μόλις στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά του από το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε συμφωνίες, δεν θα κάνουμε συμμαχίες, δεν θα κάνουμε κανένα από αυτά τα πράγματα», αποσαφήνισε ο Τζ. Κόρμπιν σε προεκλογική του εμφάνιση, από κοινού με τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλι Θόρνμπερι στο Μπάζιλντον του Έσεξ. «Εμείς παλεύουμε για να κερδίσουμε τις εκλογές», πρόσθεσε.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το οποίο ελέγχει την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος, μετά από εκείνο του 2014, στο οποίο οι Σκωτσέζοι είχαν αποφασίσει με 55% την παραμονή τους στο ενιαίο κράτος.

«Ο Τζόνσον είπε ψέματα»

Στην ομιλία του, που ήταν εστιασμένη στην αποδόμηση του προεκλογικού μανιφέστου της Τ. Μέι, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «αδύναμο και ασταθές», ο κ. Κόρμπιν επιτέθηκε και προσωπικά κατά του νυν υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο κατηγόρησε ότι είπε ψέματα στον βρετανικό λαό για το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

«Γνωρίζετε καλά πως δεν προσφεύγω σε προσωπικές επιθέσεις, όμως αφήστε με να δηλώσω πως δεν υπάρχει ούτε ένας στην ομάδα των Εργατικών για το δημοψήφισμα που είπε ψέματα στον Βρετανικό λαό για την ανάγκη να ξοδεύουμε 350 εκατομ. λίρες την εβδομάδα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ούτε και κανένας υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το Brexit για να καταργήσει εργατικά δικαιώματα ή να μειώσει τους φόρους για τις μεγάλες εταιρείες στην διελκυστίνδα με την ευρωπαϊκή ήπειρο», κατακεραύνωσε ο ηγέτης της βρετανικής Κεντροαριστεράς.

«Οι Συντηρητικοί μας άφησαν απομονωμένους και περιθωριοποιημένους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για να βγούμε από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει συμφωνία», τόνισε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει Brexit χωρίς συμφωνία»

Ο ηγέτης των Εργατικών επέκρινε επίσης την Τ. Μέι για τις δηλώσεις της ότι θα ήταν καλύτερο να μην υπάρξει συμφωνία από το να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία κακή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., οι οποίες θα αρχίσουν 11 ημέρες μετά τις εκλογές. «Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά ας είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που να λέγεται ‘μη συμφωνία’. Εάν φύγουμε χωρίς μία θετική συμφωνία επειδή αναίτια έχουμε αποξενωθεί από όλους, θα πρέπει ακόμη να διατηρούμε εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, Αλλά με ποιους όρους;», τόνισε ο Τζ. Κόρμπιν.

«Η Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι η μη συμφωνία είναι καλλίτερη από την κακή συμφωνία. Ας είμαστε σαφείς: η μη συμφωνία είναι στην ουσία μία κακή συμφωνία. Κι είναι μάλιστα η χείριστη από όλες τις συμφωνίες γιατί θα μας αφήσει υποκείμενους στις τιμές και τους περιορισμούς που διέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αντί για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές που έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απότομη αλλαγή της δημόσιας γνώμης, όπως παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι από άκρου εις άκρον στην χώρα έχει αναδυθεί «ένα κίνημα που επιζητεί κάτι διαφορετικό», αλλά απέφυγε να εφησυχάσει μπροστά στους αριθμούς, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα αναμένει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού την επόμενη Πέμπτη. Ωστόσο έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιοπιστίας της Μέι, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να αναρωτηθούν ποιόν εμπιστεύονται περισσότερο.

«Έχοντας κηρύξει πόλεμο κατά των συνταξιούχων, είναι πλέον δύσκολο να βρεις κάποιον που να μπορεί να σου πει ποια πράγματι είναι η πολιτική των Συντηρητικών για το κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής πρόνοιας, ή για το πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν το επίδομα θέρμανσης», τόνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Guardian, The Times, The Observer

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή