Ινδία: Ακύρωση σχεδίων κατασκευής μονάδων άνθρακα

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 14:23
Cochin International Airport Limited (CIAL)

Ενδεικτικά, η  τιμή των φωτοβολταϊκών πάνελ, που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους των ηλιακών μονάδων, μειώθηκε κατά 30% το προηγούμενο έτος, κυρίως από κατασκευαστές από την Κίνα αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

A- A A+

Η Ινδία ακύρωσε σχέδια για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα συνολικής ισχύος σχεδόν 14 γιγαβάτ, καθώς οι τιμές ηλιακής ενέργειας σημείωσαν πτώση σε επίπεδα που κάποτε θεωρούνταν αδύνατα.

Οι ειδικοί αναμένουν γενικότερη μεταστροφή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, καθώς το κόστος της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε έως και κατά 25% σε ορισμένες περιοχές.

Ενδεικτικά, η τιμή των φωτοβολταϊκών πάνελ, που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους των ηλιακών μονάδων, μειώθηκε κατά 30% το προηγούμενο έτος, κυρίως από κατασκευαστές από την Κίνα αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπερβολική προσφορά οδηγεί επίσης σε μείωση των τιμών, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μόντι έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ασφάλειας πληρωμών για τους ιδιωτικούς παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια είναι για πρώτη φορά φθηνότερη από τον άνθρακα στην Ινδία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα επηρεάσουν και τις παγκόσμιες αγορές. Επενδυτές από όλο τον κόσμο δείχνουν πλέον ισχυρό ενδιαφέρον για τον αναπτυσσόμενο ηλιακό τομέα της Ινδίας.

Το 2017, η παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας της Ινδίας αναμένεται να φτάσει τα 8,8 γιγαβάτ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 76% σε σχέση με το 2016. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε η πολυπληθής χώρα θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στον κόσμο.

Σήμερα η Ινδία είναι έβδομη στη σχετική λίστα, πίσω από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή δυναμικότητα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή