Πρεμιέρα Τραμπ στο NATO την Πέμπτη

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 16:41
UPD:16:43
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Μετά τα υποτιμητικά λόγια του Ντ. Τραμπ τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το στοίχημα της Πέμπτης δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας και στα δύο επίπεδα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

A- A A+

Η «κόλαση» των Βρυξελλών, όπως έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναμένει την άφιξή του προκειμένου να λάβει μέρος στην πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υπόλοιπων χωρών του ΝΑΤΟ.

Μετά τα υποτιμητικά λόγια του Ντ. Τραμπ τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το στοίχημα της Πέμπτης δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας και στα δύο επίπεδα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Θα είναι μια σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης.

Στη συνάντηση, η οποία μάλιστα δεν αποκαλείται Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως αυτή που θα γίνει το 2018 και θα περιλαμβάνει τις επίσημες απόφασεις, θα συζητηθούν κυρίως δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για το Ντ. Τραμπ: αφενός η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους και αφετέρου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών των δαπανών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια το 2016», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν το 2004 να πιάσουν το στόχο του 2% σε διάστημα μίας δεκαετίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ήδη εκπληρώνει αυτό το στόχο.

Στη σκιά του Μάντσεστερ

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, με τους 22 νεκρούς, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον «κοινό αγώνα», ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την πλήρη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συμμαχία. «Βρισκόμαστε ακόμα σε συζήτηση κατά πόσο πρέπει να γίνουμε πλήρες μέλος» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι ήδη το ΝΑΤΟ συνδράμει τη Συμμαχία με πληροφορίες που συλλέγει από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, κάτι που αναμένει να «επεκταθεί» περαιτέρω.

Πέρα όμως από τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να πειστεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και ειδικότερα της ανάγκης στήριξης του άρθρου 5 για τη συλλογική άμυνα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις από μέρους του. Δεν είναι τυχαίο, λένε στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Στόλτενμπεργκ ή άλλου ηγέτη χώρας - μέλους με τον πρόεδρο Τραμπ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή