Γλυκερία: «Χρειαζόμαστε οραματισμό, έμπνευση, ελπίδα και εμπιστοσύνη …»

Μια παράσταση ​- γιορτή για την 153η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων, στο θέατρο Παλλάς
Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 13:45
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Σε μια συναυλία ​υψηλού επιπέδου με άρωμα Κέρκυρας, μια παράσταση ​- γιορτή για την 153η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων, η ερμηνεύτρια Γλυκερία συναντά τον Γιάννη Κότσιρα ​και μία από τις κορυφαίες φιλαρμονικές της Ελλάδας, τη Φιλαρμονική «Ομόνοια» Γαστουρίου, στο θέατρο Παλλάς, την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 9 το βράδυ, και μας μιλά για αυτήν τη βραδιά και για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το μουσικό τοπίο αυτής της βραδιάς;

«Μια περιήγηση από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα λαϊκά τραγούδια δικών μου ερμηνειών, μέχρι τον λυρισμό του Γιάννη Κότσιρα. Μια βραδιά που θέλει να τιμήσει όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής μουσικής δημιουργίας: έντεχνο, λαϊκό, ρεμπέτικο, λίγο πιο ροκ και πολλά άλλα». 

Με ποιον διαφορετικό τρόπο θα παρουσιαστεί το ρεπερτόριό σας;

«Με τη συνοδεία μιας εκπληκτικής φιλαρμονικής από την Κέρκυρα, της “Ομόνοιας” Γαστουρίου, από τις παλαιότερες της Ελλάδος, με μεγάλη εμπειρία και συνεχή παρουσία, με συνεργασία με καλλιτέχνες που τους έχει οδηγήσει μέχρι τα θέατρα του Broadway! Επίσης, με τη συνοδεία μιας 60μελούς χορωδίας από την Αχαράβη Κέρκυρας, το νησί που ζει, παίζοντας μουσική και τραγουδώντας! Θα υπάρχουν στιγμές, που θα βρίσκονται στη σκηνή του Παλλάς περισσότερα από 100 άτομα και θα δημιουργηθεί μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Πραγματικά, ανυπομονώ και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και τους ευχαριστώ που με επέλεξαν για τη συνεργασία αυτή».  

Τι σας γοητεύει στην επτανησιακή μουσική παράδοση;

«Τα Επτάνησα διαφοροποιούνται από την παραδοσιακή δημοτική μουσική και αναπτύσσουν ένα δικό τους μελόδραμα, τις δικές τους οπερέτες, απόλυτα επηρεασμένες από τη Δύση και, ειδικότερα, την ιταλική μουσική, με κυριότερους εκπροσώπους τους Νικόλαο Μάτζαρο και Σπύρο Σαμαρά και πολλούς άλλους, και συνεχίζει να εκφράζεται μέχρι τις μέρες μας από τις αμέτρητες φιλαρμονικές, χορωδίες, μαντολινάτες και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα μουσικά σύνολα».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Όπως όλοι μας, νομίζω. Μεγάλη στεναχώρια. Η Ελλάδα είναι η χώρα μου, και δεν μπορώ να θεωρήσω ότι αυτή είναι η μοίρα της και η τύχη της. Η χώρα με την τόσο πλούσια ιστορία, την τόσο μεγάλη και ποικίλη πολιτιστική παράδοση, η πανέμορφη αυτή χώρα, είτε με τα νησάκια της, είτε με τα ηπειρωτικά της μέρη, είναι από τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Οραματισμό, έμπνευση, ελπίδα και εμπιστοσύνη. Έχουμε ανάγκη να διακρίνουμε την ειλικρίνεια στις προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνίας μας και, κυρίως, να πιστέψουμε ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει, να νικήσουμε την απογοήτευση που νιώθουμε».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Η τέχνη, η μουσική που υπηρετώ, η επαφή μου, μέσα από αυτήν, με όλους του σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς αυτής της “άλλης” Ελλάδας που έχουμε ανάγκη. Και είναι πεποίθησή μου ότι αυτή η “άλλη” Ελλάδα θα ξυπνήσει μέσα σε καθέναν από εμάς, ώστε να βρούμε όλοι μας τη θέση που μας αρμόζει απέναντι στην ιστορία μας, στην παράδοσή μας και στον πολιτισμό μας».

Συντελεστές

Διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Ράλλης, διεύθυνση χορωδίας: Αγάθη Κοσκινά, επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Δημητρόπουλος, παραγωγή: Prospero. Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ).

Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Τιμές εισιτηρίων: από 13 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων και αγορά εισιτηρίων: στα ταμεία του θεάτρου Αλίκη (09.00 - 21.00), τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή