Έρευνα: YouTube, το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 13:29
UPD:13:32
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Αξιολογώντας τους ιστοτόπους επί 14 κριτηρίων, οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως το μέσο με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγεία τους.

Θετικότερες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των νέων, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να έχει το YouTube, τη στιγμή που το Instagram λαμβάνει τη χαμηλότερη βαθμολογία, βάσει έρευνας της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (Royal Society for Public Health - RSPH)

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.500 νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών να αξιολογήσουν τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες προκαλούν περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα και ποιες έχουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους κατάσταση.

Αξιολογώντας τους ιστοτόπους επί 14 κριτηρίων, οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως το μέσο με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγεία τους.

Δεύτερο στη σχετική κατάταξη αναδείχθηκε το Twitter, τρίτο το Facebook, τέταρτο το Snapchat και πέμπτο το Instagram.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα μέσο δικτύωσης, είναι το άγχος για την κοινωνική αποδοχή, η κατάθλιψη και η μοναξιά, ο εκφοβισμός, αλλά και ζητήματα σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχει κανείς για το σώμα του.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Σίρλεϊ Κράμερ, «είναι ενδιαφέρον ότι το Instragram και το Snapchat θεωρούνται τα χειρότερα για την ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και οι δύο πλατφόρμες δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, κάτι που φαίνεται να ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους».

Η ίδια πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν «αντίβαρα», προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική υγεία των νέων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή