Ακόμη και 45 λεπτά άσκηση εβδομαδιαίως βοηθούν την κινητικότητα ατόμων με οστεοαρθρίτιδα

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 11:59
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Northwestern University και η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Arthritis Care & Research, ακόμα και 45 λεπτά άσκηση την εβδομάδα βοηθούν σημαντικά στη λειτουργικότητα των αρθρώσεων σε άτομα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και έχουν προβλήματα κινητικότητας.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα 150 λεπτά την εβδομάδα που συστήνουν οι γιατροί για τη διατήρηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των αρθρώσεων των συγκεκριμένων ασθενών μπορούν να μειωθούν ακόμα και στα 45 λεπτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένα επιταχυνσιόμετρα παρακολούθησης της κίνησης και μέτρησαν τη σωματική δραστηριότητα 1.600 ενηλίκων με πόνο ή δυσκαμψία στα ισχία, τα γόνατα, την ποδοκνημική και τα πέλματα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαφάνηκε καθαρά ότι ακόμη και το 1/3 της συνιστώμενης δραστηριότητας είναι επωφελής. Όμως, όπως διαπίστωσαν, η ελαφρά δραστηριότητα δεν είναι ικανή να αποτρέψει την επιδείνωση της κινητικότητας και συνεπώς τη μελλοντική μείωση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης. Αντίθετα, τα οφέλη προσφέρονται στους ασθενείς όταν η άσκηση είναι μέτριας έντασης.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 1/3 των συμμετεχόντων βελτίωσε ή είχε υψηλή λειτουργία μετά από δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες που πέτυχαν αυτό το ελάχιστο των 45 λεπτών μέτριας δραστηριότητας εβδομαδιαίως ήταν 80% πιθανότερο να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν υψηλή λειτουργικότητα σε διάστημα δύο ετών, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο. Η διαπίστωση αυτή ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η καθηγήτρια ρευματολογίας και προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University και κύρια συγγραφέας της μελέτης, Dorothy Dunlop, για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα και είναι ελάχιστα δραστήριοι, τα 45 λεπτά μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικά. Ωστόσο, η μέτριας έντασης δραστηριότητα ήταν η αποτελεσματικότερη για τη διατήρηση ή βελτίωση της λειτουργικότητας δύο χρόνια μετά.

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς, επεσήμανε ότι ο στόχος των 150 λεπτών άσκησης την εβδομάδα, για τα άτομα προχωρημένης ηλικίας με πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας είναι τις περισσότερες φορές ακατόρθωτος. Γι' αυτό, ακόμα και μικρότερης χρονικής διάρκειας άσκηση ή φυσιοθεραπεία είναι προτιμότερη από την αδράνεια, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου αλλά και πλήθους σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Δημοφιλή