Ελ Σαλβαδόρ: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει την εξόρυξη μετάλλων

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2017 09:29
UPD:10:38
shutterstock

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της αμερικανικής ενδοχώρας προχώρησε στην απόφαση-ορόσημο για την προστασία από τις καταστροφές της εξόρυξης μετάλλων (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ μόλις έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει την εξόρυξη μετάλλων. Σε μια ιστορική κίνηση, η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής δεν θα επιτρέπει πλέον την «αναζήτηση, εξερεύνηση, εκμετάλλευση, εξόρυξη ή επεξεργασία μεταλλικών ορυκτών».

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της αμερικανικής ενδοχώρας προχώρησε στην απόφαση-ορόσημο για την προστασία από τις καταστροφές της εξόρυξης μετάλλων.

«Ο νόμος αυτός είναι αναγκαίος για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, η οποία, χωρίς να φέρει οφέλη στις κοινότητες, προκαλεί σοβαρή ρύπανση στις πηγές ύδατος και στο περιβάλλον», δήλωσε ο Μαουρίσιο Σερμένο, πρόεδρος της Οικολογικής Μονάδας του Ελ Σαλβαδόρ. Οι νομοθέτες της χώρας των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένουν ότι η απόφαση θα προστατεύσει όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τις φτωχές αγροτικές κοινότητες που συχνά απειλούνται από έργα εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Πολλές χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική βρίσκονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ορυχείων. Συγκεκριμένα, η Νικαράγουα, το Περού και η Γουατεμάλα βρίσκονται σε διαμάχη με καναδικές και αμερικανικές επιχειρήσεις εξόρυξης. Άλλες χώρες εκμεταλλεύονται τα έσοδα που φέρνει η εξόρυξη μετάλλων, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με τα τοξικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Σάντσεζ Τσερέν, υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο την περασμένη Πέμπτη και ελπίζει ότι η απαγόρευση της εξόρυξης θα εμπνεύσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή