Σχέδια της Uber για δίκτυο ιπτάμενων ταξί

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 13:52
UPD:14:13
REUTERS/TYRONE SIU

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Uber, θα μειώσουν τον χρόν ταξιδιού από τη μαρίνα του Σαν Φρανσίσκο στο κέντρο του Σαν Χοσέ στα 15 λεπτά, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή είναι δύο ώρες.

A- A A+

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός δικτύου ιπτάμενων ταξί αποκάλυψε η γνωστή εταιρεία ride-hailing, Uber.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει δοκιμαστικά τα ιπτάμενα ταξί της στο Ντάλας- Φορτ Γουόρθ το Τέξας και το Ντουμπάι ως το 2020, δήλωσε ο Τζεφ Χόλντεν, Chief Product Officer, στην Uber Elevate Summit στο Ντάλας την Τρίτη. Τα συγκεκριμένα θα είναι μικρά, ηλεκτρικά αεροσκάφη που θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα (VTOL), με μηδενικούς ρύπους, και θα είναι αρκετά αθόρυβα για να επιχειρούν σε πόλεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Uber, θα μειώσουν τον χρόνο ταξιδιού από τη μαρίνα του Σαν Φρανσίσκο στο κέντρο του Σαν Χοσέ στα 15 λεπτά, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή είναι δύο ώρες. Όπως είπε ο Χόλντεν, σε πρώτη φάση η εταιρεία σκοπεύει να χρεώνει 1,32 ανά μίλι- λίγο παραπάνω από το κόστος χρήσης μιας διαδρομής UberX για παρόμοια απόσταση.

Πιο μακροπρόθεσμα, η εταιρεία αναμένει το κόστος της χρήσης ιπτάμενων ταξί να πέσει πιο κάτω από αυτό της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου.

Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει το Reuters, η Uber συνεργάζεται με τη Hillwood Properties για δημιουργία τεσσάρων «αερολιμένων» (vertiports), με πολλαπλά σημεία απογείωσης και προσγείωσης για VTOL αεροσκάφη, και υποδομές φόρτισης, στο Ντάλας, αρχίζοντας από το επόμενο έτος. Επίσης συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Bell Helicopter, η Aurora, η Pipistrel, η Mooney και η Embraer για την κατασκευή των ιπτάμεων ταξί. Ακόμη, η εταιρεία συνεργάζεται με την ChargePoint- κατασκευάστρια σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων- για τη δημιουργία ειδικού συστήματος φόρτισης για το δίκτυό της. Επίσης η Uber, συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση του Ντουμπάι, αναμένεται να διεξάγει πτήσεις με επιβάτες στο πλαίσιο της World Expo 2020 στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία (η οποία αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, λόγω αποχωρήσεων υψηλόβαθμων στελεχών της και αρνητικής δημοσιότητας μετά από καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων ζητημάτων, όπως μια δικαστική αντιπαράθεση σχετικά με τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων) ελπίζει να αρχίσει κανονικά τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας ιπτάμενων ταξί μέχρι το 2023.

Προτεινόμενα για εσάς