ΕΠΟ: Τέσσερις αγωνιστικές και πρόστιμο 150.000 ευρώ στον Ολυμπιακό

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:26
UPD:11:51
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
A- A A+

Ποινή αποκλεισμού της έδρας, αλλά όχι αφαίρεση βαθμών, είναι η τιμωρία που επέβαλε το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ στον Ολυμπιακό για τα όσα έγιναν μετά τη λήξη του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ.

Σε πρώτη φάση οι «ερυθρόλευκοι» απέφυγαν την αφαίρεση βαθμών, καθώς υπάρχει η δυνατότητα έφεσης από την πλευρά της ΠΑΕ, αλλά και από τον ΠΑΟΚ εντός των επόμενων πέντε ημερών, ενώ νέα εξέταση της υπόθεσης μπορεί να ζητήσει και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας μέσα στις προσεχείς 12 ημέρες. Με βάση αυτή την απόφαση ο Ολυμπιακός στέφεται και μαθηματικά πρωταθλητής. 

Στους «ερυθρόλευκους» επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ και ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, την οποία θα εκτίσουν την επόμενη σεζόν, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ έκανε δεκτή την παρέμβαση του ΠΑΟΚ στην υπόθεση. 

Οι δύο ΠΑΕ (Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) έχουν λάβει το σκεπτικό της απόφασης, που κατά πάγια πρακτική της ΕΠΟ δεν ανακοινώνεται επίσημα κι αυτό που μένει να φανεί είναι εάν μετά την εξέλιξη αυτή θα επικυρωθεί μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου (την προσεχή Κυριακή) ή, αν η Super League θα περιμένει την κατάληξη της υπόθεσης σε περίπτωση προσφυγής και εκδίκασής της σε δεύτερο βαθμό. 

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο παρατηρητής Θεμιστοκλής Βαλσάμης, που είχε παραπεμφθεί για πλημμελή καταγραφή των όσων συνέβησαν στο φύλλο αγώνα, κηρύχθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος και διαγράφηκε από τους πίνακες των παρατηρητών. 

Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ: 

Συνεκδίκασε αντιμωλία των διαδίκων τις υποθέσεις α) επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 11357/19-4-2017 κλήσης (Π.Ε.) προς απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, β) επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 11417/19-4-2017 κλήσης της παρούσας Επιτροπής προς απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός (δίωξη αναπληρωτή υπευθύνου άσκησης πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων) και γ) επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 11452/20-4-2017 πρόσθετης παρέμβασης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 

Δέχθηκε την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κήρυξε πειθαρχικά ελεγκτέα την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τις αναφερόμενες στο σκεπτικό πράξεις. 

Επέβαλε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός τις εξής ποινές: α) για την πράξη των εκτεταμένων επεισοδίων (άρθρο 14 παρ. 1, 2, άρθρο 15 παρ. 6 περ. α’, β’, γ’ Πειθαρχικού Κώδικα) χρηματική ποινή ύψους εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές, β) για την πράξη της βίας σε βάρος του διαιτητή του αγώνα (άρθρο 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού Κώδικα) ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (άρθρο 29 παρ. 4 περ. α’), γ) για την πράξη της παράνομης εισόδου οπαδών της εγκαλουμένης στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών (άρθρο 12 παρ. 5 Κ.Α.Π. Επαγγελματικών Ομάδων σε συνδυασμό με άρθρα 1 και 26 Πειθαρχικού Κώδικα) χρηματική ποινή ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, δ) για την πράξη της βίας σε βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα (άρθρο 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού Κώδικα) ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, ε) για την πράξη της αφής πυρσών, κροτίδων και καπνογόνων στις κερκίδες πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του αγώνα (άρθρα 14 παρ. 1, άρθρο 15 παρ. 2 περ. α’ Πειθαρχικού Κώδικα) χρηματική ποινή ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. 

Συγχώνευσε α) τις ως άνω χρηματικές ποινές, επιβάλλοντας συνολική χρηματική ποινή ύψους εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, β) τις ως άνω ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, επιβάλλοντας συνολική ποινή διεξαγωγής τεσσάρων (4) αγώνων χωρίς θεατές. 

Η απόφαση για τον παρατηρητή Βαλσάμη αναφέρει: 

Δίκασε την υπόθεση κατά του Θεμιστοκλή Βαλσάμη, παρατηρητή του διεξαχθέντος στις 13.4.2017 αγώνος μεταξύ των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της 5ης φάσης του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων. 
Κήρυξε τον εγκαλούμενο, Θεμιστοκλή Βαλσάμη, πειθαρχικά ελεγκτέο για την αναλυτικώς περιγραφόμενη στο σκεπτικό της παρούσας πράξη. 
Επέβαλε στον εγκαλούμενο την πειθαρχική ποινή της διαγραφής από τον οικείο πίνακα Παρατηρητών.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις