Η εντυπωσιακή άνοδος της Tesla

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 14:46
UPD:14:49
REUTERS/ Toby Melville

Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr

Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο. Όμως σε μια τρανταχτή απόδειξη ότι και οι επενδυτές πιστεύουν πως τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι το μέλλον, η Tesla Inc. είναι πλέον πιο πολύτιμη από τις άλλοτε κραταιές αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ κατάφερε να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία τη Ford Motor και την General Motors. Η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε στα 51 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας περίπου κατά ένα δισ. δολάρια την κεφαλαιοποίηση της GM και κλέβοντάς της τα σκήπτρα ως της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ.

Για τους επενδυτές δεν φαίνεται να έχει σημασία το γεγονός ότι τα υπερ-πολυτελή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla είναι σχεδόν απλησίαστα. Ούτε προβληματίζονται για τις ζημίες της εταιρείας, που πέρυσι ανήλθαν στα 667 εκατ. δολάρια και φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 900 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που η GM περιμένει κέρδη άνω των εννέα δισ. δολαρίων. Πιστεύουν στο όραμα του Μασκ, ο οποίος χάρη στη χρηματιστηριακή «απογείωση» της Tesla είναι πλέον ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Αμερικής, με περιουσία 14,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το «Forbes».

Η εντυπωσιακή άνοδος της Tesla δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ένδειξη φούσκας, «που είναι καταδικασμένη να σκάσει», σύμφωνα με τον Μπομπ Λουτς, πρώην αντιπρόεδρο της GM. Ως επιχείρημα, ο κ. Λουτς επικαλείται το υψηλό κόστος παραγωγής, ένα κόστος που δεν αναπληρώνεται, παρά την υψηλή τιμή πώλησης των μοντέλων της, που αρχίζουν από 68.000 δολάρια και φθάνουν έως και τα 134.000 δολάρια για κάποιες εκδόσεις του Model S.

Για κάποιους άλλους όμως, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο μέλλον της ηλεκτροκίνησης, που θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων αναπτύχθηκε με ρυθμούς 41% το 2016. Έως το 2040, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 41 εκατ. οχήματα, αντιπροσωπεύοντας το 35% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Και σε αυτήν την αγορά, η Tesla δίνει δυναμικό «παρών», αν και θα πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή ότι το όραμα συνοδεύεται και από κέρδη. Ο ίδιος ο Μασκ δεν φοβάται την πρόκληση, ούτε διστάζει να σπάσει την παράδοση. Και πριν καλά-καλά γευτεί το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στους δρόμους, έχει στρέψει το βλέμμα του στο Διάστημα με την SpaceX και το όραμά του για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Άρη.

Δημοφιλή