Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Εύχομαι να διδαχτούμε από την άνοιξη…»

Ο τραγουδοποιός μιλά με αφορμή τη συναυλία «Πού πας με τέτοιαv άνοιξη καλέ μου»
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 09:00
JONAPEK
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Από τα βάθη του έρωτα μέχρι την κορυφή του θανάτου, ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Λουδοβίκος των Ανωγείων θα προσπαθήσει να μεταφέρει μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση, ως άγιο δισκοπότηρο, τη συγκίνηση που περιέχουν τα ιερά λόγια του θρήνου και μας μιλά για τη συναυλία «Πού πας με τέτοιαv άνοιξη καλέ μου».

Η μουσική αυτή παράσταση, την οποία θα προλογίσει η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη, μιλώντας για τους θρήνους της Κρήτης, παρουσιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ερμηνεύει τραγούδια για τον θρήνο και τη βαθιά αγάπη και μιλά για τη συναυλία και για τα αισθήματά του για αυτές τις άγιες ημέρες.

JONAPEK
Πώς προέκυψε ο τίτλος της συναυλίας;

«Πρόκειται για στίχο από μοιρολόι των Χανίων. “Πού πας με τέτοιαν άνοιξη καλέ μου, πού πας με τέτοιο ήλιο ακριβέ μου”. “Ω γλυκύ μου έαρ πού έδυ σου το κάλλος”, σαν να λέει η άγνωστη μάνα».

Ποια τραγούδια θα ερμηνεύσετε;

«Θα ερμηνεύσω τον θρήνο. Τα τραγούδια της βαθιάς αγάπης. Το τελευταίο τραγούδι με ιερά λόγια της μάνας για το οριστικά χαμένο».

Γιατί αγαπάτε αυτά τα τραγούδια; Τι είναι αυτό, που σας συγκινεί;

«Αυτά τα τραγούδια καταγράφουν τη συναισθηματική ποιότητα που εξασφαλίζει ο πόνος. Σε κάνουν να τιμάς τη ζωή και να παίρνεις μια γεύση αθανασίας. “Ελάτε να ευχαριστηθούμε τα δάκρυα” λέει ο Όμηρος, δια στόματος Εκάβης. Η λύτρωση έχει μόνο μια επιλογή, τα δάκρυα. Ο θρηνωδός όφειλε να οδηγήσει, μετά τη μάχη, το στράτευμα στο κλάμα για τις απώλειες των συντρόφων, εξυμνώντας τους, ώστε να εκτονωθεί ο πόνος, για να είναι έτοιμοι την επόμενη μάχη».

JONAPEK
Ποια είναι τα αισθήματά σας για αυτές τις ημέρες;

«Αυτές τις ημέρες, είναι η γιορτή του πένθους. Ωστόσο, δεν θρηνούμε, μένουμε στην ιστορία της Σταύρωσης και της Ανάστασης.  Μα πιο πολύ, οι παιδικές αναμνήσεις οδηγούν στα αισθήματα χαράς των διακοπών».

Ποια είναι η σύγχρονη εκδοχή του θρήνου;

«Εξοικειωμένοι με τον θάνατο πλέον, μέσω τηλεόρασης, δεν μας εκπλήσσει. Για αυτόν το λόγο, δεν υπάρχει το σωστό αντανακλαστικό. Σκληρύναμε, χαλάσαμε… Μένει μόνο σε αυτούς που χάνουν τους ανθρώπους τους να θρηνούν με την ίδια ποιότητα, όπως παλιά. Γιατί έτσι το ορίζει η φύση των πραγμάτων, όπως αναφέρει ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον “Ερωτόκριτο”».

Μια ευχή σας;

«Εύχομαι να διδαχτούμε από την άνοιξη. Με το βλέμμα ψηλά. Η λέξη ποίηση κατοχυρώθηκε. Μόνο ελληνικά μπορεί να ειπωθεί».

Συντελεστές

Τραγούδι: Αλίκη Ζωγράφου, κιθάρα: Αντώνης Μυτακίδης, λύρα: Γιώργης Κοντογιάννης, φυσαρμόνικα: Μανώλης Μπαρδάνης, φλάουτο: Σοφία Μαυρογεννίδου.

Πληροφορίες

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»: πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8 - Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο). Τιμές εισιτηρίων: A΄ ζώνη: 22 ευρώ, Β΄ ζώνη: 17 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ - ανέργων - φοιτητικά - συνταξιούχων στις ζώνες Β΄ και Γ΄: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Seven spots, Reload, Media Markt βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή