Μετά από σύσταση ιατρού η κατανάλωση βιταμινών Β σε άτομα με καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 11:20
UPD:11:20
shutterstock
A- A A+

Πολλές μελέτες έχουν εστιάσει κατά καιρούς στη συνεισφορά των βιταμινών για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας, λίγες όμως έχουν εστιάσει στα θετικά των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Ενώ, σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες, μερικές ασθένειες επιφέρουν πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών, όπως είναι η αναιμία, λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, το σύνδρομο Werner καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα.

Δύο νεότερες μελέτες εστίασαν στο αν οι βιταμίνες Β ως συμπλήρωμα διατροφής βοηθούν ή τελικά βλάπτουν ως προς την πρόληψη καρδιακής προσβολής.

Η μία μελέτη έγινε σε 5.500 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, στους οποίους οι ειδικοί εξέτασαν τη χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος Β για 5 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο διότι είχαν πλάκες χοληστερόλης στις αρτηρίες τους (αθηρωμάτωση) ή έπασχαν από διαβήτη.

Στους μισούς από τους ασθενείς χορηγήθηκαν συνήθεις δόσεις βιταμινών Β για 5 χρόνια και στους άλλους μισούς δόθηκε εικονικό φάρμακο (placebo). Μετά το πέρας της δοκιμής αυτής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων όσον αφορά στον αριθμό των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θανάτων λόγω καρδιακής πάθησης.

Η δεύτερη μελέτη που έγινε επίσης για το ίδιο θέμα, εξέτασε την επίδραση των βιταμινών Β σε 3.700 ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι επιστήμονες χορήγησαν βιταμίνες Β στο 75% των ασθενών και εικονικό φάρμακο (placebo) στο 25% των ασθενών. Στα 4 χρόνια μετά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στον αριθμό νέων καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων ή των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων και στις δύο ομάδες ασθενών.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι η χορήγηση βιταμινών Β, ως συμπλήρωμα διατροφής σε ένα ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Και στις δύο μελέτες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι βιταμίνες τους συμπλέγματος Β μείωναν στο αίμα τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης, ωστόσο, ως η μείωση αυτή δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, καθώς όπως είναι γνωστό τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα συνήθως συνοδεύονται από αύξηση του κινδύνου για κάποια καρδιακή προσβολή.

Οι επιστήμονες συστήνουν η κατανάλωση βιταμινών Β σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, να γίνεται ύστερα από σύσταση του θεράποντος ιατρού ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ενώ συμπληρώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες τεκμηρίωσης των αποτελεσμάτων, αναφορικά με τη χρήση των βιταμινών Β ως συμπλήρωμα διατροφής σε άτομα που έχουν πάθει ή κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή