Βουλγαρία: Το κόμμα του Μπορίσοφ νικητής των εκλογών

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 08:56
UPD:10:24
REUTERS/STOYAN NENOV

Εάν ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει την αυστηρή οικονομική πολιτική του.

A- A A+

Το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό κόμμα GERB αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία συγκεντρώνοντας το 32,58% των ψήφων, με καταμετρημένο το 89,7% των ψηφοδελτίων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 26,8% και ακολουθεί η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,2%. Δύο ακόμη κόμματα εξασφαλίζουν εκπροσώπηση στη βουλγαρική βουλή: το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) της μουσουλμανικής, κυρίως τουρκικής, μειονότητας της χώρας, που εξασφαλίζει το 8,9% των ψήφων, και το λαϊκιστικό Volya με 4,1%.

Οι σοσιαλιστές, που είχαν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα και εάν αυτό τάραζε τους Ευρωπαίους εταίρους τους, διπλασίασαν το μερίδιό τους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αλλά απέτυχαν να φτάσουν το φιλοευρωπαϊκό GERB.

EURONEWS

Εάν ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει την αυστηρή οικονομική πολιτική του.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό σταθερής πλειοψηφίας που μπορεί να ακολουθήσει δυναμικές πολιτικές» σχολίασε ο Ογκνιάν Μίντσεφ, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών στη Σόφια. «Το πιθανότερο να είναι εύθραυστη και ασταθής», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠE, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή