Η ώρα της αλήθειας για τους «27»

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 07:00
REUTERS/YVES HERMAN

Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ηχεί παράξενα και μπορεί να προκαλεί ανησυχία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση κάποιες χώρες, παρά τη θέλησή τους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων τάχθηκε την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν γίνει και οι συγκεκριμένες επιλογές.

Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ηχεί παράξενα και μπορεί να προκαλεί ανησυχία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση κάποιες χώρες, παρά τη θέλησή τους.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ε.Ε. προκειμένου να ξανακερδίσει τους πολίτες. Ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί η συνέχιση του τωρινού αδιεξόδου, δηλαδή μια στασιμότητα, η οποία θα οδηγούσε την Ε.Ε. σε κατάρρευση τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα η Ε.Ε. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: το προσφυγικό διχάζει, το Brexit κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εντελώς απρόβλεπτος, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και για αυτό ψηφίζουν ακραία λαϊκιστικά και δημαγωγικά κόμματα.

Οι πολίτες περιμένουν από την Ευρώπη προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά τους. Περιμένουν δράσεις στους τομείς της ασφάλειας, της απασχόλησης, του κοινωνικού κράτους, της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.

Τα περιμένουν εδώ και χρόνια και μόλις τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι άρχισε να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να πάμε με την ίδια ταχύτητα με τις χώρες της Ανατολής, τις οποίες κακώς οι Γερμανοί επέβαλαν στους υπόλοιπους το 2014 με τη μαζική διεύρυνση.

Αυτές οι χώρες δεν γνωρίζουν τη λέξη αλληλεγγύη, βλέπουν την Ε.Ε. ως ταμείο, ενώ σηκώνουν φράκτες για να μην μπουν πρόσφυγες, θεωρώντας ότι το προσφυγικό δεν είναι δικό τους πρόβλημα, αλλά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Με άλλα λόγια βλέπουν την Ευρώπη «α λα καρτ», επιλέγουν τα καλά αφήνοντας τα αρνητικά για τους υπόλοιπους.

Αυτό το «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνει τώρα, οι πολλοί έχουν επιλέξει να πάνε μπροστά, η «μαγιά» υπάρχει, είναι οι «19» της Ευρωζώνης, οι άλλοι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας Ε.Ε. με δικαιώματα και υποχρεώσεις ή να μείνουν στο περιθώριο.

Η ώρα της αλήθειας για τους «27» έχει σημάνει, ο καθένας τώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες του…

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή