Τραμπ προς Νετανιάχου: Λύση ακόμη και με ένα κράτος

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 19:37
UPD:19:52
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Στιγμιότυπο από τη κοινή συνέντευξη Τύπου των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ.

A- A A+

Λύση ακόμη και με ένα κράτος, χωρίς δηλαδή τη δημιουργία ανεξάρτητης Παλαιστίνης, είναι έτοιμος να αποδεχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στον βαθμό που αυτό θα γίνει αποδεκτό από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον.

Κάλεσε ταυτόχρονα το Ισραήλ να «παγώσει», τουλάχιστον προσωρινά, το νέο εποικιστικό του πρόγραμμα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι δεν δεσμεύεται απαραίτητα από τη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη (εβραϊκού και αραβικού), αλλά θα ικανοποιηθεί από τη λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ασχέτως εάν αυτή θα περιλαμβάνει ένα ή δύο κράτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι εξετάζει με πολύ θετικό πνεύμα τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Νετανιάχου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι όρος για την επίλυση του παλαιστινιακού είναι η αποδοχή από τους Παλαιστίνιους της ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους.

«Τι εννοεί ο Αμπού Μαζέν (σ.σ. Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης) όταν μιλά για δύο κράτη; Θα έχουμε δίπλα μας π.χ. μια Κόστα Ρίκα ή ένα νέο Ιράν, ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κράτος που θα μάχεται για την καταστροφή του Ισραήλ;», αναρωτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή