Δημοκρατική Συμπαράταξη: Φιάσκο το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στις προσφυγικές δομές

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 12:46
UPD:12:50
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την απασχόληση ανέργων στις προσφυγικές δομές μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, ασκεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι προσλήψεις ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τις προσφυγικές δομές είναι ακόμη ένα παράδειγμα για την προχειρότητα, την ανοργανωσιά και, εκ του αποτελέσματος, τον κυνισμό που τους διέπει».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορεί τα υπουργεία Άμυνας, Εργασίας και Μετανάστευσης ότι «εμπαίζουν τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες» ενώ «φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ανέργους» καθώς, όπως υποστηρίζει:

  • «Προκήρυξαν πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων σε προσφυγικές δομές μέσω δήμων χωρίς να έχουν προβλέψει ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για την λειτουργία των δομών φιλοξενίας.
  • Δεν συνυπολόγισαν ότι για τις ίδιες δράσεις εντός των Κέντρων Φιλοξενίας χρηματοδοτούνται άλλοι φορείς.
  • Κατένειμαν αδιαφανώς τις θέσεις εργασίας σε δομές φιλοξενίας και δήμους προφανώς μετρώντας το πολιτικό όφελος από τις σχετικές προσλήψεις.
  • Σχεδίασαν βάσει των αριθμών των φιλοξενουμένων στις δομές τον Ιούνιο του 2016.  Από τους 26.000 περίπου πρόσφυγες, που φιλοξενούσαν οι δομές της ενδοχώρας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όταν προκηρύχθηκε, σήμερα φιλοξενούν λίγο πάνω από 10.000.
  • Σήμερα 320 εργαζόμενοι σε 5 δήμους του προγράμματος, χωρίς καμία δική τους ευθύνη, δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας γιατί πολύ απλά οι δομές της περιοχής τους έχουν κλείσει.
  • Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων επέλεξαν για επικοινωνιακούς λόγους να αξιοποιήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ αφαιρώντας ουσιαστικά πόρους από το κοινωνικό κράτος, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την καταπολέμηση της ανεργίας. Σπατάλησαν χωρίς αιδώ 17 εκατομμύρια ευρώ μόνο και μόνο για να «πουλήσουν εξυπηρέτηση» σε δημάρχους».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή