Ρώσος καλλιτέχνης - ακτιβιστής ζητεί άσυλο στη Γαλλία

Κατέφυγε στο Παρίσι από το Σάββατο
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 17:35
UPD:17:40
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες», είπε ο καλλιτέχνης - ακτιβιστής, ο οποίος έφτασε στο Παρίσι το Σάββατο μαζί με τη σύντροφό του, Οξάνα Σαλίγκινα και τα δύο παιδιά τους (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο Ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής Πιοτρ Παβλένσκι, ο οποίος κατέφυγε πριν από δύο ημέρες στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Ο κ. Παβλένσκι έφυγε από τη Ρωσία αφού προηγουμένως ανακρίθηκε από την αστυνομία που τον κατηγορεί για σεξουαλικά αδικήματα, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες», είπε ο καλλιτέχνης - ακτιβιστής, ο οποίος έφτασε στο Παρίσι το Σάββατο μαζί με τη σύντροφό του, Οξάνα Σαλίγκινα και τα δύο παιδιά τους. «Αν παραμέναμε στη Ρωσία, εγώ και η Οξάνα, θα μας έστελναν σε στρατόπεδο εργασίας μέχρι και για 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Παβλένσκι συνηθίζει να δίνει «προκλητικές» παραστάσεις με πολιτική χροιά. Το 2013 κάρφωσε το όσχεό του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Την προηγούμενη χρονιά είχε ράψει τα χείλη του σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για «πανκ προσευχή» την οποία τραγούδησαν εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα.

Τον Ιούνιο του 2016 οι αρχές του επέβαλαν πρόστιμο επειδή έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά στην πύλη της έδρας της πρώην KGB, στο κέντρο της Μόσχας. Μάλιστα βιντεοσκόπησε την πράξη του και ανάρτησε τις εικόνες στο διαδίκτυο. Είχε κρατηθεί για επτά μήνεδς και στη συνέχεια, μολονότι ζητούσε να δικαστεί για «τρομοκρατία», του επιβλήθηκε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερος.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή