Τι κρύβει η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 15:24
UPD:22:35
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ραγδαίες για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια είναι οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με την κίνηση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση,  Άννα Διαμαντοπούλου και  Γ. Φλωρίδη να οργανώσουν πανελλαδικά πέντε εκδηλώσεις (η πρώτη την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη) να αναγκάζει τη Φ. Γεννηματά να «τρέξει» άμεσα τα σενάρια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ) που είχε στα συρτάρια της.

Η κ. Γεννηματά, με όπλο το γεγονός ότι η ΔΗ.ΣΥ, τουλάχιστον δημοσκοπικά, προσφέρει μέχρι στιγμής, πλην της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξασφάλισης μια βουλευτικής έδρας, κατάφερε να επαναπατρίσει το κίνημα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τον πρώην «πράσινο» και μέχρι πρότινος ανεξάρτητο βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο (ο οποίος ήταν κοντά στον Ευαγγ. Βενιζέλο και φλέρταρε μέχρι πρότινος με τη Ν.Δ.), ενώ απέσπασε από το Ποτάμι τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Παράλληλα «ομάδα των Λοχαγών» του Σημίτη, και για την ακρίβεια πέντε πρώην κυβερνητικά στελέχη, οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης και Δημήτρης Σωτηρλής δήλωσαν ότι στηρίζουν «την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσπάθειά της να οικοδομήσει μια νέα, μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά, ικανή να οδηγήσει στην ανάκτηση της ηγεμονίας των πολιτικών ιδεών, στη συλλογική μας αυτογνωσία, αλλά και στην αποκατάσταση του δημόσιου ήθους και την ηθική της ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Κοντά στη ΔΗ.ΣΥ φαίνεται να βρίσκεται και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, η οποία, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98, υποστήριξε πως «η κίνηση της Διαμαντοπούλου είναι αντίθετη προς το κάλεσμα της δημοκρατικής συμπαράταξης». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προσωπικά προτιμώ ένα κάλεσμα του 6% από το κάλεσμα του 0%».

Στα αρνητικά οι αντιδράσεις και η κόντρα με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και οι εκατέρωθεν βολές μεταξύ ΔΗ.ΣΥ και τις ομάδας των τριών.  

Η στάση Βενιζέλου

Τα φώτα τώρα στρέφονται κυρίως στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή και στο τι θα πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δεδομένο ότι ο τελευταίος προσφάτως χαρακτήρισε «ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας» να μη συνυπάρξει εκ νέου με τον Γ. Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν σκέφτηκε ούτε σκέφτεται την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν θα κρατήσει και το στόμα του κλειστό. «Θα πει όσα έχει να πει την Κυριακή» λέει με νόημα συνεργάτης του στο naftemporiki.gr.   

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση την Κυριακή στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη της πρωτοβουλίας Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη, με δεδομένο ότι και οι τρεις θεωρούν πως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στον χώρο ένα είναι δεδομένο, «πως ήρθε η ώρα των αποφάσεων». Στη φρασεολογία και των τριών είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, δεν εισπράττει τίποτε από τη φθορά του. Συνεπώς καταλήγουν «πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα αποφάσεις».   

Την ίδια ώρα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του ΚΣ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Μαργαρίτης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ της ΕΡΤ3, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Κεντροαριστερά χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας όμως πως «θα ήταν χρήσιμο να συμμετάσχει και το Ποτάμι και κινήσεις από την Ανανεωτική Αριστερά.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή