«Καμπανάκι» UNHCR για τους εκτεθειμένους στο ψύχος πρόσφυγες

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 13:16
UPD:13:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Την ανησυχία της για τους εκτεθειμένους στο κρύο μετανάστες και πρόσφυγες ανά την Ευρώπη εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Κάλεσε επίσης τις κυβέρνήσεις να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν τους πρόσφυγες, εν μέσω του κύματος ψύχους, αντί να τους επαναπροωθούν στα σύνορα.

«Αφορά στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και όχι στη γραφειοκρατία και σε γραφειοκρατικές ρυθμίσεις», δήλωσε η Σάρα Κρόου, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη UNICEF σε προγραμματισμένη ενημέρωση που είχε τίτλο «Η δύσκολη κατάσταση εντοπίζεται τώρα στην Ελλάδα». 

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί είπε ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής πέντε θάνατοι από το κρύο, ενώ 1.000 άτομα βρίσκονται σε μη θερμαινόμενες σκηνές και κοιτώνες στην Ελλάδα. Κάλεσε επίσης τη χώρα μας να μεταφέρει τους εκτεθειμένους στο ψύχος μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά σε καλύτερα καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η UNHCR προανήγγειλε ακόμη ότι θα ενισχύσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα και τη Σερβία, για την καλύτερη αντιμετώπιση των κακών καιρικών συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), είπε ότι η ροή μεταναστών ξεκίνησε δυναμικά στις αρχές του 2017, με 27 άτομα να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή