Νορβηγία: «Αντίο» στα FM

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 14:59
euronews
A- A A+

Την πρώτη χώρα που «αποχαιρετά» τα FM αποτελεί η Νορβηγία, με τη σκανδιναβική χώρα να περνά σταδιακά στην εποχή του ψηφιακού ραδιοφώνου.

Η διαδικασία μετάβασης των εθνικών δικτύων από τα FM στο ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB ξεκίνησε την Τετάρτη και, σύμφωνα με το BBC, στο τέλος του έτους, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν σε όλη την επικράτεια της χώρας θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τους τοπικούς σταθμούς, έχουν προθεσμία πέντε ετών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μετάβαση.

Η τεχνολογία DAB εισήχθη στη Νορβηγία το 1995 και περίπου το 55% των νοικοκυριών της χώρας διαθέτει σήμερα τουλάχιστον έναν δέκτη συμβατό με το συγκεκριμένο ψηφιακό πρωτόκολλο, όπως αναφέρει το Euronews.

Κατά το ίδιο δίκτυο, οι οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι προσφέρει καλύτερο ήχο και επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών, σε πολύ χαμηλότερο μάλιστα κόστος, ωστόσο τα 2/3 του νορβηγικού πληθυσμού –κυρίως συνταξιούχοι και οδηγοί- δηλώσαν αντίθετοι στο να σιγήσουν τα FM.

Πλέον, οι κάτοχοι περίπου δύο εκατ. οχημάτων στη Νορβηγία, τα οποία δεν έχουν δέκτες DAB, θα αναγκαστούν να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό, προκειμένου να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου τους.

Πάντως, η νορβηγική κυβέρνηση επιμένει ότι με τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο θα εξοικονομεί ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας παράλληλα «χώρο» για περισσότερους σταθμούς που θα εκπέμπουν σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, υπάρχουν 22 σταθμοί που χρησιμοποιούν το ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB, ενώ πέντε ραδιοφωνικά δίκτυα είναι εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο New Scientist, με το νέο πρωτόκολλο, η Νορβηγία θα μπορεί να διαθέτει έως και 40 ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα εκπέμπουν σε όλη την επικράτεια.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή