Με κατάρρευση απειλείται η εκεχειρία στη Συρία

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 10:52
UPD:10:53
REUTERS/© Abdalrhman Ismail / Reuters
A- A A+

Τη συμμετοχή τους στις προετοιμασίες για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανέστειλαν περίπου 12 οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κατηγορώντας το καθεστώς ότι παραβιάζει την εκεχειρία και εξαπολύει επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό.

Στο μεταξύ αρχηγείο της οργάνωσης Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ) στην Ιντλίμπ, έγινε χθες στόχος αεροπορικής επιδρομής, κατά την οποία σκοτώθηκαν 25 μέλη του συριακού πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα, που εξαιρείται από την εκεχειρία.

Μετά την έναρξη της εκεχειρίας οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της Συρίας. Ωστόχο μάχες εξακολουθούν να σημειώνονται στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι κύριες πηγές υδροδότησης για τους κατοίκους της Δαμασκού και των περιχώρων της.

Η επιχείρηση του συριακού στρατού στην Ουάντι Μπαράντα ώθησε κάποιες ομάδες των ανταρτών να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν. Οι ομάδες αυτές κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι «διαπράττει συχνές παραβιάσεις, κυρίως στις περιοχές Ουάντι Μπαράντα και την Ανατολική Γούτα» και προειδοποίησαν ότι «αν δεν υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, η συμφωνία (για εκεχειρία) θα θεωρηθεί άκυρη».

Την Τρίτη το βράδυ η επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ συνεχιζόταν στην Ουάντι Μπαράντα, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, με τις αεροπορικές επιδρομές και τις ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά να εντείνονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι «μολύνουν με πετρέλαιο» τα αποθέματα νερού και ότι έχουν κόψει το δίκτυο υδροδότησης προς τη Δαμασκό, που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις πόσιμου νερού από τις 22 Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς υποστηρίζει επίσης ότι μέλη της Φάταχ αλ Σαμ βρίσκονται στην Ουάντι Μπαράντα, κάτι που διαψεύδουν οι αντάρτες. «Μαχητές είναι έτοιμοι να παραδοθούν, όμως η αλ Νόσρα απειλεί να τους σκοτώσει», δήλωσε ο Άλα Ιμπραχίμ κυβερνήτης της επαρχίας της Δαμασκού.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης τη Χαν Σέιχουν στην επαρχία Ιντλίμπ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Από τις επιδρομές σκοτώθηκε μια έγκυος, ενώ οι αντάρτες βομβάρδισαν χωριά της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η εκεχειρία βρίσκεται σε «μια κρίσιμη φάση» και κινδυνεύει να καταρρεύσει αν η Ρωσία και η Τουρκία δεν επέμβουν για να την σώσουν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή