Τυνησία: Διαδήλωση κατά ενδεχόμενης επιστροφής τζιχαντιστών

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 21:18
UPD:21:23
REUTERS/ZOUBEIR SOUISSI

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χέντι Ματζντούμπ είπε ενώπιον των βουλευτών ότι 800 Τυνήσιοι που είχαν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, επέστρεψαν στην Τυνησία.

 

A- A A+

Εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο κατά του ενδεχομένου επιστροφής τζιχαντιστών συμπατριωτών τους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός συλλόγου μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Όχι στην ελευθερία των (μελών) των τρομοκρατικών οργανώσεων» φώναζε το πλήθος. «Όχι στην επιστροφή» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα πανό των διαδηλωτών.

Η σημερινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης είναι ένας 24χρονος Τυνήσιος που επρόκειτο να απελαθεί από τη Γερμανία.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χέντι Ματζντούμπ είπε ενώπιον των βουλευτών ότι 800 Τυνήσιοι που είχαν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, επέστρεψαν στην Τυνησία.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τυνησίας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι, ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί από τους τζιχαντιστές θέλουν να επιστρέψουν: «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε έναν Τυνήσιο να επιστρέψει στην χώρα του (…). Όμως προφανώς (…) θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή» είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε από τον Τύπο και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Εσέμπσι προέβη σε διευκρινίσεις με δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στις 15 Δεκεμβρίου. «Δεν θα είμαστε επιεικείς με τους τρομοκράτες», τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Τυνησία καταμετρά περισσότερους από 5.000 υπηκόους της στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων εκτός της χώρας, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή