Ομπάμα: «Ματωμένα τα χέρια» Δαμασκού και Μόσχας

«Προσωπικά υπεύθυνος ο Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις»
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 23:36
UPD:17/12/2016 01:07
REUTERS/CARLOS BARRIA

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Ομπάμα ζήτησε να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και αμερόληπτων παρατηρητών στο Χαλέπι.

A- A A+

Για «βάρβαρη επίθεση» των ενόπλων δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι με την υποστήριξη της Ρωσίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η Δαμασκός και Μόσχα έχουν «ματωμένα τα χέρια», καθώς στοχοθετούν εσκεμμένα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και αμάχους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα ζήτησε να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και αμερόληπτων παρατηρητών στο Χαλέπι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσιγκτον θα ασκήσει πιέσεις ώστε ο ΟΗΕ να συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ενώ επεσήμανε ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία σφαγιάζοντας αμάχους.

Αναφερόμενος στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και λίγες ημέρες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία τους συνεχίζεται. Διέψευσε επίσης ότι υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησής του με την ομάδα του κ. Τραμπ που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

EURONEWS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. «Τίποτα σημαντικό δεν συμβαίνει στη Ρωσία χωρίς την έγκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν», υποστήριξε ο κ. Ομπάμα.

Επιπλέον, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε πει στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα πιέσει τον κ. Τραμπ να δεχθεί τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, για να ερευνήσει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι δεν έχει καμιά αντίρρηση ο κ. Τραμπ να επανεξετάσει την πολιτική της ενιαίας Κίνας ή τη στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Ταϊβάν, προειδοποίησε όμως ότι οποιαδήποτε μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής στο συγκεκριμένο διπλωματικό πεδίο θα οδηγούσε σε «σημαντικές συνέπειες» από μέρους της Κίνας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή