Ονειρεμένος «Καρυοθραύστης» από το Russian Ballet Theater

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 16 έως 30 Δεκεμβρίου
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 11:01

Το Russian Ballet Theater, που διαπρέπει παγκοσμίως με τη συγκεκριμένη παράσταση, ιδρύθηκε το 2000 και, αμέσως,  καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού.

A- A A+

Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από το φημισμένο Russian Ballet Theater στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 16 έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Το Russian Ballet Theater, που διαπρέπει παγκοσμίως με τη συγκεκριμένη παράσταση, ιδρύθηκε το 2000 και, αμέσως,  καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου. Συνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνες διαφόρων ομάδων, μεταξύ αυτών και των Θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι, Στανισλάβσκι.

Πάντα συναρπαστικός και συγκινητικός

Ο «Καρυοθραύστης» μάς ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, μέσα από τη μαγευτική μουσική του  Τσαϊκόφσκι και το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Η μεγαλοφυής μουσική, που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο συνθέτης δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι), το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων. Μετά από 124 χρόνια ζωής, ο «Καρυοθραύστης» διατηρεί ανέγγιχτα από τον χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία, που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Μετά την πρώτη ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο «Καρυοθραύστης» γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Χορογραφήθηκε και από τους δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater.

Όμως, το όνειρο δεν κρατάει πολύ

Η παραμυθένια αυτή ιστορία ξετυλίγεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, σε μια μεγάλη γιορτή, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι, που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι, για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς, που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτήν τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Η Κλάρα και ο πρίγκιπας - καρυοθραύστης κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας Νεράιδας. Όμως, το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν τα Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη, που της χάρισε ο νονός της.

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 320. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 16, 21 και 22 Δεκεμβρίου: 17:00, 17 Δεκεμβρίου: 11:30, 14:30 και 17:30, 18 Δεκεμβρίου: 12:00 και 15:00, 19 και 20 Δεκεμβρίου: 17:00 και 20:00, 23, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου: 14:00 και 17:00, 25 Δεκεμβρίου: 12:00, 26 και 27 Δεκεμβρίου: 15:00, 18:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 30 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου, καταστήματα: Public, Seven Spots, Ianos, Media Markt, τηλεφωνικά: 210 4143310, 210 9213310 και 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και artinfo.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή