Αντιμέτωποι με τους λαβύρινθους της ύπαρξης

«Ιntimate» της ομάδας Πλεύσις στον χώρο τέχνης 14η Μέρα
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 09:05

Η αλληλεπίδραση των δύο σωμάτων με τα ηχoτοπία, που δημιουργεί ζωντανά o μουσικός Μηνάς Εμμανουήλ, ορίζουν τη σκηνική σύνθεση.

A- A A+

Σωματικό θέατρο, σύγχρονος χορός, εικαστικό περιβάλλον και ζωντανά ηχοτοπία συνθέτουν την παραγωγή «Ιntimate», με την οποία η ομάδα Πλεύσις γιορτάζει τα 20 χρόνια δημιουργικής πορείας της, με παραστάσεις στον χώρο τέχνης 14η Μέρα, από το Σάββατο 19 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ.

Σαν μία σταγόνα που διαλύεται

Το «Ιntimate» είναι ένα ταξίδι στη μνήμη και τη φαντασία, με θέμα το παιχνίδι και τους νοητικούς συνειρμούς που δημιουργούνται μέσω αυτού. Όπως εξηγούν οι χορογράφοι και ερμηνευτές του, Όλγα Γερογιαννάκη και Αντώνης Κουτρουμπής: «Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην ποιητική τής στιγμής, το μικρό προσωπικό. Υπάρχουμε και συνδέουμε το μοναχικό υγρό της ύπαρξής μας με τη συντροφικότητα του άλλου. Βλέπουμε τις σκέψεις να γίνονται εικόνα για μια μόνο στιγμή. Εντέλει, όμως, παραμένουν σκέψεις, με την πραγματικότητα να πέφτει δίπλα μας σαν μία σταγόνα που διαλύεται, αφήνοντας το αποτύπωμά της».

Παιχνιδιάρικες εικόνες διαλόγου και πάλης

Οι δύο ερμηνευτές, αντλώντας έμπνευση από την «ποιητική του χώρου» του G. Bachelard, σαν δύο ενήλικα παιδιά που δημιουργούν παιχνίδια στην άμμο, ξεδιπλώνουν εικόνες διαλόγου και πάλης, με υλικά και αντικείμενα που περιβάλλουν τη ζωή μας. Με οδηγό την ποιητική τής φαντασίας, δίνουν μορφή, επί σκηνής, στην πολυδιάστατη σχέση του ονείρου με την πραγματικότητα. Σταδιακά, έρχονται αντιμέτωποι με τους λαβύρινθους της ύπαρξης: την αλήθεια και το όνειρο, τη μνήμη και τη λήθη, τον χρόνο και τη φθορά, τη ζωή και τον θάνατο.

Η αλληλεπίδραση των δύο σωμάτων με τα ηχoτοπία, που δημιουργεί ζωντανά o μουσικός Μηνάς Εμμανουήλ, ορίζουν τη σκηνική σύνθεση. Ένα μακρόστενο τραπέζι, ως ορατό μονοπάτι, οδηγεί την αφήγηση της ιστορίας και φέρνει στο προσκήνιο έναν κόσμο αλληγορικό, ένα «σύμπαν» δομημένο εξ’ ολοκλήρου με υλικά ονείρων. Εκεί πάνω, σχηματίζονται μορφές και έννοιες αποσπασματικών πράξεων, που, τελικά, δεν είναι παρά ατόφιες σκέψεις.

Με μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος

Από τη σύστασή της, το 1996, η ομάδα Πλεύσις κινείται στον χώρο του σωματικού θεάτρου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος, η οποία προκύπτει μέσα από τον συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στον πολυμορφικό σκηνικό χώρο που διαμορφώνεται κατά περίσταση και στο θέατρο αντικειμένων ως βασικό ερευνητικό πεδίο.

Με σταθερή παρουσία στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα, η Πλεύσις εκφράζει έναν διαρκή προβληματισμό και μία αναζήτηση γύρω από την γλώσσα του σώματος. Από το 2004 έως σήμερα, παραγωγές της ταξιδεύουν σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής, ερμηνεία - χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη - Αντώνης Κουτρουμπής, μουσική σύνθεση - live electronics: Μηνάς Εμμανουήλ, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη.

Πληροφορίες

Χώρος τέχνης 14η Μέρα: Καλλιρρόης 10 - Αθήνα (Μετρό: Ακρόπολη, τραμ: στάση Βουλιαγμένης), τηλ.: 210 9210077 και 6932 195393. Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ, ατέλειες και ανέργων: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή