Βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016 08:12
UPD:08:13
REUTERS/Stigtryggur Johannsson
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισλανδοί πολίτες, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα σύνθεση της Βουλής, από την οποία θα προκύψει η κυβέρνηση της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν «σκληρή» μάχη μεταξύ του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, με προεξέχον το Κόμμα των Πειρατών.

Οι βουλευτικές εκλογές στο νησιωτικό κράτος της Ευρώπης πραγματοποιούνται στη σκιά του πρόσφατου σκανδάλου των Panama Papers, στο οποίο εμπλέκονται πάνω από 600 Ισλανδοί.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγσκον, και την προκήρυξη των σημερινών εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός - Κόμμα της Ανεξαρτησίας και Προοδευτικό Κόμμα - θα απωλέσει την πλειοψηφία της Βουλής και θα αναγκαστεί να αναζητήσει έναν τρίτο σύμμαχο.

Στον αντίποδα, οι Πειρατές θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν έναν πλειοψηφικό σχηματισμό, με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης - Κίνημα Αριστερών Πράσινων, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία και Ακτινοβόλο Μέλλον.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή