Τουσκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία, δεν συζητούμε για Brexit

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 15:36
UPD:15:52
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι στη Σύνοδο δεν πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit, καθώς η Μ. Βρετανία δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα εξόδου από την Ένωση.

A- A A+

Στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη δράση της στη Συρία και ειδικότερα στο Χαλέπι παραμένει ανοικτό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την είσοδό του στον χώρο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι στη Σύνοδο δεν πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit, καθώς η Μ. Βρετανία δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα εξόδου από την Ένωση.

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των οποίων συνέρχονται για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΕΡΤ1

Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύρων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αυτή η επισήμανση η οποία αφορά την εθνικότητα δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά ιδιωτών και θεσμών που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθούν οι ωμότητες», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή