Σχεδίασε προσθετικό χέρι για τον ακρωτηριασμένο πατέρα του

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 18:00
UPD:18:26
REUTERS/Vasily Fedosenko

Ο Σεργκέι Γκάλτσεφ στη Λευκορωσία έχασε το χέρι του σε ηλικία 26 ετών, σε στρατιωτικό πεδίο βολής- ωστόσο, περίπου 30 χρόνια μετά, ο γιος του, Όλεγκ, σχεδίασε και του έφτιαξε ένα προσθετικό μέλος.

«Μου έδωσαν το προσθετικό για τρεις εβδομάδες. Το χρησιμοποιούσα εκτενώς στο χωριό, για κόψιμο ξύλων και κούρεμα γρασιδιού. Έκανα όλα όσα μπορούσα για να το δοκιμάσω στην πράξη» λέει ο ίδιος.

Το προσθετικό μέλος δημιούργησαν ο Όλεγκ Γκάλτσεφ και ένας συνάδελφός του μηχανικός σε ένα εργαστήρι σε υπόγειο. Κάποια τμήματά του εκτυπώθηκαν μέσω της χρήσης ενός 3D εκτυπωτή, ενώ άλλα αγοράστηκαν online. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως είναι 10 φορές φθηνότερο από άλλα προσθετικά μέλη, αν και στερείται αισθητήρων ελέγχου. Οι δύο δημιουργοί του χεριού δεν έχουν κατοχυρώσει το σχέδιο, το οποίο έχουν ανεβάσει στο Ίντερνετ, όπου είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται.

REUTERS/VASILY FEDOSENKO

«Είναι σαν Lego, σχεδιασμένο για ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη οικειότητα με τα ηλεκτρονικά, απλά παίρνουν φτηνά κομμάτια και τα συναρμολογούν οι ίδιοι» σημειώνει ο Όλεγκ.

«Είμαι περήφανος που ο γιος μου αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά το χρειάζονται στην καθημερινή ζωή τους» λέει ο Σεργκέι.

Τα βίντεο των δοκιμών έχουν εκατομμύρια hits στο YouTube, με τον Όλεγκ Γκάλτσεφ να σκοπεύει να πυροδοτήσει μια πραγματική «επανάσταση» στον χώρο των «DIY» (Do It Yourself) προσθετικών μελών.

Προτεινόμενα για εσάς