Γιλντιρίμ: Η τουρκική αεροπορία λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση στη Μοσούλη

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 12:27
UPD:12:29
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

A- A A+

Η τουρκική πολεμική αεροπορία λαμβάνει μέρος στα πλήγματα που καταφέρουν από αέρος στο Ισλαμικό Κράτος οι δυνάμεις του διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή της Μοσούλης του Ιράκ. δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Άγκυρα βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση της πόλης σε διαμάχη με την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία έχει ζητήσει την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το στρατόπεδο Μπασίκα, στον βορρά της χώρας.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η φιλοϊρανική, ελεγχόμενη από τους σιίτες μουσουλμάνους κυβέρνηση του Ιράκ και κυρίως οι παραστρατιωτικές σιιτικές Μονάδες Κινητοποίησης του Λαού (PMU) ενδέχεται να προβούν σε πληθυσμιακή αλλοίωση στη Μοσούλη, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες μουσουλμάνοι, καθώς και οι Τουρκμένοι και άλλες μειονότητες.

Στο Ιράκ πλειοψηφούν οι σιίτες μουσουλμάνοι Άραβες, ακολουθούμενοι από τους σουνίτες μουσουλμάνους Άραβες και τους Κούρδους.

Οι σιιτικές PMU, που οργανώνονται κατά το πρότυπο του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, έχουν κατηγορηθεί ότι ασκούν συλλογική τιμωρία κατά αμάχων σουνιτών στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Ισλαμικό Κράτος, κατηγορώντας τους συλλήβδην ως συνεργάτες των τζιχαντιστών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή